Lamb Weston Holdings

Nieuws Aardappelen

Lamb Weston koopt belang van Meijer in fritesconcern

20 Oktober 2022 - Eric de Lijster - 8 reacties

De Amerikaanse fritesgigant Lamb Weston koopt Meijer Frozen Foods uit in het gezamenlijk bedrijf Lamb-Weston/Meijer. Hiermee komt het fritesconcern, dat vier productielocaties heeft in Nederland, volledig in Amerikaanse handen. De familie Meijer toucheert honderden miljoenen voor het belang van 50% in de joint venture. De twee partijen hebben 28 jaar samengewerkt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Lamb Weston heeft de overeenkomst vandaag (donderdag 20 oktober) bekendgemaakt in een verklaring. Lamb Weston maakt €525 miljoen over op de bankrekening van Meijer Frozen Foods en €175 miljoen in de vorm van gewone aandelen van Lamb Weston. Het Amerikaanse concern verwacht de deal in de tweede helft van het fiscale jaar 2023 af te ronden, onder voorbehoud van de goedkeuring door de kartelautoriteiten. Tom Werner, president en CEO van Lamb Weston, laat in een verklaring weten dankbaar te zijn voor de langdurige samenwerking met Meijer. "De joint venture heeft gediend als een sterk platform om de groei in Europa en het Midden-Oosten te bevorderen en om ons wereldwijde klantenbestand in onze belangrijkste internationale markten te ondersteunen."

Beter kunnen inspelen op groeimogelijkheden
Volgens Werner past de overname in de strategie van Lamb Weston het kapitaal optimaal te laten renderen (kapitaalallocatie) en om efficiënter gebruik te maken van de internationale toeleveringsketen. Ook denkt het fritesconcern zo beter te kunnen inspelen op de groeimogelijkheden die zij ziet in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Dit zijn de markten waarop Lamb-Weston/Meijer nu actief is. Lamb-Weston/Meijer heeft over het boekjaar 2022 een netto omzet behaald van circa €954 miljoen. Dit is nog inclusief €114 miljoen van de voormalige joint venture die het bedrijf had in Rusland). De nu-nog joint venture heeft vier productielocaties in Nederland (Kruiningen, Bergen op Zoom, Oosterbierum en Broekhuizenvorst), een in het Verenigd Koninkrijk en een in Oostenrijk (75% belang in fabriek in Hollabrunn). Deze fabrieken produceren jaarlijks bijna 910.000 ton bevroren eindproducten. De circa 1.500 medewerkers van Lamb-Weston/Meijer treden na de transactie allen in dienst bij Lamb Weston, verklaart het Amerikaanse concern. 

"We zijn trots op het bedrijf dat we samen hebben opgebouwd om een ​​marktleider in Europa te creëren", zegt Kees Meijer, CEO van Meijer Frozen Foods, in de verklaring. "We blijven vertrouwen hebben in de langetermijnvooruitzichten voor Lamb Weston en de wereldwijde diepvriesaardappelcategorie. Door een belegging in gewone aandelen van Lamb Weston te houden nadat de transactie is afgerond, behouden we ons sterke geloof in een mooie toekomst voor het bedrijf."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden