Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Nederland oogst volgens CBS fors meer aardappelen

27 Oktober 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 30 reacties

De droogte van afgelopen zomer blijkt maar weinig invloed gehad te hebben op de groei van de aardappelen. Dat is althans het beeld dat naar voren komt uit de voorlopige oogstraming van het CBS. De rekenmeesters verwachten dat de totale Nederlandse bruto aardappeloogst bijna 20% hoger uitkomt vergeleken met vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het CBS verwacht op basis van de voorlopige cijfers dat de totale aardappeloogst op 3,9 miljoen ton uitkomt. Dat is 19,4% hoger dan de oogst vorig jaar toen de bruto opbrengst op 3,3 miljoen ton bleef steken. Het vijfjarige gemiddelde staat op 3,6 miljoen ton. 2017 trekt dat gemiddelde omhoog door de grote oogst van 4 miljoen ton. De aardappelopbrengst in 2022 is gelijk aan die in 2014 en 2011.

De gemiddelde bruto opbrengst per hectare komt volgens het CBS dit seizoen uit op 51,3 ton. De opbrengst per hectare komt daarmee bijna 10% hoger uit dan vorig jaar toen gemiddeld 46,7 ton per hectare werd gerooid. De gemiddelde hectareopbrengst dit seizoen komt ook uit boven het vijfjarige gemiddelde dat op 47,4 ton per hectare staat. De opbrengst van de aardappelen is daarmee in 2022 goed, maar breekt nog geen records. In 2017 bedroeg de oogst 52,8 ton per hectare en in 2014 52,3 ton per hectare. Naast de goede opbrengsten per hectare is het areaal eveneens gegroeid ten opzichte van vorig jaar. Op 76.600 hectare werden dit jaar aardappelen geteeld. De oppervlakte aardappelen is daarmee 7,3% groter dan vorig jaar. Dat samen zorgt voor de forse sprong in de totale aardappeloogst ten opzichte van vorige jaar.

Onder voorbehoud
De opbrengstcijfers van het CBS zijn door teeltadvies-experts geschat op basis van de laatst beschikbare informatie. De verwachte landelijke hectareopbrengsten kunnen regionaal sterk verschillen, zo waarschuwt het CBS. De definitieve oogstraming is gebaseerd op een enquête onder bijna 5.000 telers. Het zou niet voor het eerst zijn dat de voorlopige oogstraming nog behoorlijk bijgesteld wordt in de definitieve raming. Het CBS geeft wel een duidelijk signaal af. Veel telers, verwerkers en andere spelers zinspeelden min of meer op een gemiddelde oogst door de gevolgen van de droogte afgelopen zomer. Volgens het CBS lijkt die droogte maar een beperkte rol gespeeld te hebben in de uiteindelijke aardappelopbrengst. De voorlopige prognose laat zien dat het met een mogelijk aardappeltekort dit seizoen meevalt. Het is afwachten hoe de markt daarop zal reageren. Redelijkerwijs zouden de cijfers een dempend effect op de markt hebben.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden