Shutterstock

Analyse Aardappelen

Hoe verder van de fabriek, hoe lager de aardappelprijs

28 Oktober 2022 - 13 reacties

Hoewel de verwerkers redelijk goed verspreid liggen door Europa (met name het westelijk deel), worden nog altijd veel kilometers gemaakt van het verladen van de aardappelen tot de verwerking. Dat krijgt door de fors hogere transportkosten, voortvloeiend uit de oplopende dieselprijzen, een nieuwe dimensie. Voor een partij aardappelen die qua afstand dichter bij de fabriek ligt, kan meer worden gemaakt dan voor een partij die een grotere afstand moet overbruggen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat is ook te zien aan de noteringen. Zo is er een grote spreiding te zien van de PotatoNL notering, met name de fritesgeschikt 40 mm opwaarts. categorie 1. Maandag 24 oktober werd er van €20,50 tot €26,50 genoteerd, een spreiding van maar liefst €5 per 100 kilo. De onderkant van de notering wordt bepaald door prima fritesgeschikte aardappelen, waar in basis geen verschil mee is met de aardappelen waarvoor meer wordt gemaakt. Behalve dat de hoger geprijsde aardappelen blijkbaar dichter bij de fabriek liggen.

Relatie
Los van het issue transport wordt het grote verschil van de noteringen ook bepaald door het feit dat afnemers aan telers uit de eigen relatiekring een hogere prijs uitbetalen dan aan een teler die niet behoort tot de vaste groep. Ook het wat meer betalen voor dat deel van de aardappelen dat boven het contractvolume wordt geleverd, is geen probleem. De inbreng die te zien is op de PAT en alleen afkomstig is van de verwerkers, laten dan ook de bovenkant van de marktprijs zien. De onderkant van de PotatoNL-notering is niet terug te zien op de PAT, die worden blijkbaar door andere partijen ingekocht en ingebracht.

Dat een en ander een wat scheef beeld geeft over waar de markt (als je daar vandaag over mag spreken) vandaag nu precies ligt, mag wel duidelijk zijn. Een DCA PAT-Index op basis van de actuele markt die op €24,70 staat en een termijnmarkt voor het april 2023 contract die krap €24 laat zien. Een op z'n minst gezegd aparte ontwikkeling, waar eerder de indruk wordt gewekt dat met het volgende seizoen in gedachten de markt niet veel verder moet zakken. Een krimp van het areaal in de EU-4 landen is niet wenselijk om te voldoen aan de laatste jaren flink toegenomen honger van de verwerkers.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden