Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Spanje rooit kleinste aardappeloogst ooit

31 Oktober 2022 - Niels van der Boom

Niet eerder werden in Spanje zo weinig aardappelen gerooid als dit seizoen. Dat is te wijten aan een combinatie van een klein areaal en tegenvallende opbrengsten na een extreem droog seizoen. Vooral de late aardappelrassen hebben het laten afweten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Spaanse Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación (MAPA) heeft cijfers gepubliceerd over de aardappelopbrengsten voor 2022. Niet eerder werden in het land minder dan 2 miljoen ton aardappelen gerooid. Naar schatting komt de uiteindelijk opbrengst op 1,95 miljoen ton uit. Dat is 10% minder ten opzichte van vorig jaar.

Een areaal van 65.700 hectare is niet de kleinste ooit. De voorbije twee jaren schommelde de aardappelteelt ook al rond de 65.000 hectare, terwijl deze ruim vijf jaar geleden nog dik 70.000 hectare bedroeg.

Late oogst valt tegen
De hectareopbrengsten van de primeuraardappelen lagen nog boven het niveau van vorig seizoen, maar daarna ging het alleen maar bergafwaarts. Het dieptepunt ligt bij de late aardappeloogst, waarvan de hectareopbrengst met bijna een vijfde is afgenomen. In de Noord-Spaanse autonome regio Castilië en León wordt het gros van deze aardappelen verbouwd. Juist daar was het extreem droog en warm. De totale opbrengst ligt er 10% lager dit jaar. De late aardappelsoorten komen volgens cijfers van het ministerie uit op 633.000 ton. Dat is 12,5% minder dan vorig jaar werd geoogst.

Terwijl in Nederland de temperaturen afgelopen week door de 20 graden gingen, was het in Spanje nog een stuk warmer. Het werd er lokaal 34 graden en dat is een record. Volgens het nationaal meteorologisch instituut gaat 2022 de boeken is als het op twee na droogste jaar ooit. Niet alleen de aardappelopbrengst pakt lager uit. De graanoogst wordt 20% kleiner geraamd door handelsorganisatie ACCOE. Ook andere gewassen hebben te lijden onder de droogte.

MAPA maakt op korte termijn €563 miljoen beschikbaar voor agrarische bedrijven om te investeren in het moderniseren van de infrastructuur voor beregening. Tussen 2022 en 2027 maakt de overheid ruim €2 miljard vrij voor beregening. Driekwart van de aardappelgewassen kan al beregend worden. Het gaat vooral om de watervoorziening van andere gewassen. Nu al zijn bepaalde teelten niet langer mogelijk – afhankelijk van de regio – omdat er niet voldoende water is. Vooral groenteteelten worden getroffen.

Prijsniveaus fors hoger
De enige cijfers die een flinke plus laten zien zijn de gemiddelde Spaanse aardappelprijzen. Het prijsniveau lag tot oktober bijna 60% boven vorig jaar. Het MAPA hanteert een gemiddelde prijs van €37 per 100 kilo. In Castilië en León liggen de prijzen voor tafelaardappelen soms nog hoger. De agrarische markt La Lonja de León hanteerde afgelopen week prijzen tussen €31 en €45. Ondanks de hoge teeltkosten maakt dat de aardappelteelt voor komend seizoen aantrekkelijk.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden