Shutterstock

Analyse Aardappelen

Beter fritesaardappelen kopen in Duitsland

11 November 2022 - 13 reacties

De Duitse inbreng voor de cash settlement wijkt behoorlijk af van de inbreng van de andere drie landen. De Duitse prijs ligt zelfs bijna 20% lager dan de Nederlandse. Waardoor zijn de Duitse aardappelen zoveel goedkoper?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Als je naar de notering uit Duitsland kijkt van €20,78 waarmee de eerste cash settlement van seizoen 2022/2023 €23,20 is samengesteld, kan het wellicht beter zijn om de fritesaardappelen (als je die al moet bijkopen) daar te kopen. De Duitse inbreng qua marktprijs ligt maar liefst 13% lager dan die vanuit België en Frankrijk (23,40 per 100 kilo) en Nederland (€25,10). Als je alleen naar de Nederlandse inbreng kijkt, is het verschil zelfs bijna 20%. Hoe de beursorganisatie EEX , die de CS in het bewaarseizoen samenstelt en op donderdag om 15.00 uur publiceert, voor Duitsland uitkomt op een prijs van €20,78 is de vraag. Alle in Duitsland bekende noteringen liggen op een hoger prijsniveau. Zo noteerde REKA vrijdag 11 november €22,00 voor Fontane (onveranderd), Innovator steeg zelf met €2,00 naar €26,00.

Meevallende oogst
Dat de stemming in de Duitse aardappelmarkt de komende periode wellicht wat gematigder is dan in met name Frankrijk en België, ligt in de lijn der verwachting. In de belangrijkste noordelijk gelegen deelstaat Niedersachsen is de aardappeloogst achteraf zeker niet tegengevallen. Dat leidt al snel tot een rem op een positieve prijsontwikkeling. Dat er uiteindelijk geschoven gaat worden de komende maanden met aardappelen richting het 'gat', dat vooral in België en Frankrijk aanwezig is, is duidelijk. Transport en de fors hogere kosten daarvan spelen nu al een rol. Meer dan bijvoorbeeld 500 kilometer of meer met vrachten aardappelen rijden gebeurt nog steeds, ondanks dat we de mond vol hebben van duurzaamheid. Het schuiven van grondstof wordt zeker gedaan om de inkoopkosten niet te veel op te laten lopen.

Feit is dat het (bewaar)seizoen nog een lange weg te gaan heeft en dat de markt, na de dip van de afgelopen weken, de weg naar boven weer wat heeft gevonden. Niet daar er nu overmatig veel vraag is (de meeste verwerkers kopen geen vrij product bij), maar de wil met het komend teeltseizoen in het achterhoofd (areaal aardappelen niet teveel afnemen) om de stemming meer roze te kleuren is aanwezig. Gelukkig is daar nog de termijnmarkt, die vrijdag 11 november met slechts 7 contracten omzet weer €26,00 per 100 kilo aantikte.          

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden