Shutterstock

Nieuws aardappelen

NEPG: slechts 6 procent minder aardappelen in EU4

15 November 2022 - Jesse Torringa - 1 reactie

Met een aardappelproductie van 21,2 miljoen ton ligt de opbrengst in de EU-4 landen maar 6% onder het 5-jarig gemiddelde. De opbrengsten lijken zo slecht nog niet, maar ook het gestegen areaal is van invloed op dit cijfer. Opvallend is ook dat de gemiddelde aardappelproductie al jaren afneemt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met die cijfers komt de Northwestern European Potato Growers (NEPG) naar buiten. Volgens de organisatie is de opbrengst in de EU-4 landen minder laag dan verwacht, maar zijn de regionale verschillen niet eerder zo groot geweest. Zo zijn er hectareopbrengsten van circa 30 tot 65 ton of hoger, waarbij geïrrigeerde percelen dit jaar een flinke plus laten zien. In België en Frankrijk valt de opbrengst juist tegen. Daar zijn telers in gebieden die dusdanig weinig hebben geoogst dat zij hun contract niet vol krijgen. In Duitsland haalden vooral telers uit het noorden en westen een gemiddelde opbrengst binnen, het zuiden was onder gemiddeld. Nederlandse telers behaalden een bovengemiddelde oogst.

België oogst 17% minder
Het areaal dat 1,7% boven het gemiddelde in de EU-4 ligt, compenseert voor een gedeelte de daling van de aardappelproductie. Dat betekent dat de hectareopbrengsten nog iets lager zijn. Zo oogst België met gemiddeld 38,9 ton per hectare 15% minder dan het 5-jarig gemiddelde en volgen Frankrijk en Duitsland met respectievelijk 10,4% en 5,8%. Nederland behaalt met 48 ton per hectare juist 1,3% meer dan het 5-jarig gemiddelde. Bij deze hectareopbrengsten en dit areaal komt de berekening uit op 6% minder aardappelen in de 4 EU-landen.

Structurele daling
Opvallend is dat de gemiddelde hectareopbrengsten van deze 4 landen de laatste decennia zijn afgenomen. Om deze trend duidelijk te maken, heeft de NEPG alle 5-jarige gemiddelden vanaf 2010 op een rij gezet. Het 5-jarig gemiddelde van periode 2010-2014 begint op 49 ton per hectare en daalde tot 45 ton in de periode 2017-2021. NEPG noemt klimaatverandering en een afnemende bodemkwaliteit als reden voor deze dalingen.

Trend van 5-jarig gemiddelde hectareopbrengst in tonnen per hectare.
​​​​​​


Een ander gegeven waar iedere teler mee te maken heeft, is de gestegen kostprijs. Contractprijzen moeten meestijgen met de kosten om te voorkomen dat telers minder aardappelen gaan telen en we in 2023-2024 met een tekort komen, zo stelt de NEPG. Een mogelijke oplossing de organisatie geeft is om contractprijzen te koppelen aan kostprijsindicatoren. Contractprijzen stijgen of dalen juist mee met een reeks prijsindexen voor onder andere kunstmest, energie, gewasbescherming etc. Zo wordt er een eerlijke prijs bepaald voor de aardappelen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden