Albert Heijn

Nieuws Aardappelen

In biologisch schap enkel robuuste aardappelrassen

16 November 2022 - Jesse Torringa - 20 reacties

Binnen vijf jaar alleen nog robuuste aardappelrassen aanbieden en promoten in het biologische assortiment. Dat is het doel waar zeven retailers, waaronder Albert Heijn en Jumbo, zich vanaf vandaag aan committeren. Dat betekent geen biologische Agria en Frieslander meer in de schappen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In het convenant dat vandaag (woensdag 16 november) door 31 ketenpartijen wordt getekend, zeggen zij toe volledig over te gaan op robuuste aardappelrassen in het biologische assortiment. Dat moet binnen een tijdsbestek van vijf jaar voor elkaar zijn. De zeven retailers die deelnemen, Albert Heijn, Jumbo, Aldi, Lidl, Ekoplaza, Odin en Superunie vragen daarnaast hun toeleveranciers om ook te kiezen voor robuuste rassen in verwerkte aardappelproducten, zoals chips en aardappelschijfjes.

Teler beter beschermen
In totaal gaat het om dertig nieuwe robuuste rassen die worden uitgezet in de retail. Veel van deze rassen zijn nog onbekend, zeker tegenover de Agria en Frieslander, maar niet minder van kwaliteit volgens Bionext, de brancheorganisatie van de biologische sector. Het doel van deze transitie met dertig nieuwe rassen is dat de biologische teler beter beschermd is tegen financiële risico's in een jaar met veel phytophthora. Volgens de brancheorganisatie kan dit leiden tot een stabielere oogst waardoor ook de prijs van biologische aardappelen niet duurder zal worden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox