Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Nederland nu al een grote winnaar op het WK

1 December 2022 - Niels van der Boom - 11 reacties

Het Nederlands elftal worstelde zich door drie wedstrijden op het WK voetbal in Qatar, maar in een ander klassement staat het land bovenaan. We praten dan over de export van frites naar de golfstaat. In aanloop naar het grote evenement hebben de Qatarezen al flink wat product ingeslagen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een significante bestemming voor bevroren frites en andere aardappelproducten is het eilandstaatje Qatar niet. Zeker niet in vergelijking tot het veel grotere buurland Saudi-Arabië. In aanloop naar het grootste voetbalevenement ter wereld importeerde de Qatarezen 14% meer bevroren frites ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Het gaat om bijna 22.000 ton frites. Grofweg de helft daarvan wordt door Nederlandse bedrijven geleverd.

Voorraad vroeg aangelegd
Al een halfjaar voor het WK van start ging, zijn de voorraden frites grotendeels aangelegd. Op basis van douanegegevens – afkomstig uit het geharmoniseerd handelssysteem – blijkt dat vooral in mei en juni relatief grote hoeveelheden frites zijn ingevoerd. Het volume lag in mei 60% hoger dan een jaar eerder en in juni verdubbelde dat percentage bijna. Voor een land met slechts 3 miljoen inwoners is dat veel. In juli en augustus zwakte de import weer af naar niveaus die gelijk of onder dat van vorig jaar liggen.

Voetbalsupporters kunnen dus in en rond het stadion genieten van hun vertrouwde frietje. Bier zit daar waarschijnlijk niet bij, want dit werd door de overheid verboden. Alleen in speciaal aangewezen ruimtes is het toegestaan om alcohol te nuttigen. Een glaasje bier kost overigens wel zo'n €14.

Hogere prijzen
Exporteurs hebben goed verdiend aan de verkoop van frites. De productprijzen liggen ruim de helft hoger dan wat vorig jaar werd betaald. Dit heeft grotendeels ook te maken met de sterke vraag naar frites wereldwijd en een krappere beschikbaarheid dan wenselijk. Nederland leverde met €1.450 per ton product voor een relatief gunstige prijs. Alleen België – de discounter op de wereldfritesmarkt – zit daar met €1.300 onder. Ook Frankrijk, de Verenigde Staten en Duitsland leverden aardappelproducten aan Qatar. Daar zijn veel hogere bedragen mee gemoeid. In augustus was de VS overigens de grootste leverancier van frites aan Qatar.

De cijfers van Saudi-Arabië staan in groot contrast met zijn buurland. Niet zo gek wanneer je bedenkt dat hier ruim 35 miljoen mensen wonen. Het land is één van de grootste fritesimporteurs ter wereld. In de voorbije twaalf maanden tot september lag het ingevoerde volume op 300.000 ton. Een plusje van 6% op de periode ervoor. De Saudi's importeerde juist wel meer frites deze zomer. België is de grootste leverancier aan het land, al zit ook Nederland kort op de bal. Een opvallende leverancier is Egypte, al bedraagt het volume slechts een vijfde van wat België of Nederland levert.

Een opleving van de import van frites voorafgaand aan een groot evenement, zoals het WK voetbal, is gebruikelijk. Ook in onder andere Brazilië en Zuid-Afrika was dat zichtbaar. Zeker wanneer het land zelf geen significante aardappelteelt en verwerking kent.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden