Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt kijkt voorzichtig weer omhoog

2 December 2022 - 35 reacties

Hoewel een zwaluw nog geen zomer maakt, kijkt de aardappelmarkt met nog een korte maand te gaan voor de jaarwisseling weer voorzichtig weer wat omhoog. In de berichtgeving van eind vorige week werd al meer duidelijk dat de markt aan het uit bodemen was, ingegeven door het niet verder zakken van de verschillende noteringen in de EU-4 landen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de afgelopen week bleven de noteringen onveranderd, de verwachting is dat daar zeker tot begin januari weinig verandering in komt. Dat maken de transacties op de PAT duidelijk, maar ook uit de meldingen op de DCA Transactieapp blijkt dat voor Fontane tot €23,50 per 100 kilo af Zuid-Nederland kan worden gemaakt. Meer het naar het noorden van Nederland toe, wordt er wat minder betaald. Door het afnemende zuigende effect van de Belgische industrie naarmate de afstand groter wordt, is er een oplopend prijsverschil tussen het noorden, midden en zuiden van Nederland. Door het rustige karakter van de actuele markt hebben afnemers uit met name België wel verkopers kunnen verleiden zaken te doen voor levering in de eerst maanden van 2023. Denk dan aan bijvoorbeeld Fontane levering februari voor €24 à €24,50 af Zuid-Nederland.

Flink gat
De vraag naar Innovator blijft onverminderd groot. Voor directe levering wordt afhankelijk van de regio tot €26 per 100 kilo af betaald. In die zin houdt het ras Innovator de aardappelmarkt de laatste weken in de benen. Een prijsverschil oplopend naar bijvoorbeeld meer dan €4 tussen Innovator en Fontane/Challenger is dan niet helemaal reëel.

Gezien de historie is de verwachting dat de aardappelmarkt het jaar in een rustige tred uit gaat. Deze tred houdt dan normaliter aan tot in de eerste weken van 2023. De honger naar aardappelen uit vooral de regio België en Noord-Frankrijk versus de beschikbare voorraad zet wellicht eerder de beweging naar een hogere marktprijs in werking. Als er dan stappen worden gemaakt, kan het snel gaan. Van een actuele Belgapom-notering van €22,50 per 100 kilo voor Fontane en Challenger naar €25 en hoger, mede ook afhankelijk van het voorjaar. In die zin impliceert de termijnmarkt voor het april 2023 contract deze richting al enigszins, door een flinke bodemprijs op €24 waarbij een volgende stap richting €26 snel is gemaakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox