Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelen verdwijnen geruisloos in de markt

9 December 2022 - 3 reacties

De laatste weken verdwijnen de aardappelen, met name ook die van de mindere kwaliteit, geruisloos in de markt. Na de kleine dip medio november toen er Fontane voor rond €21,50 per 100 kilo af boer in Noord- en Midden-Nederland werden verhandeld is de actuele prijs in de genoemde regio's weer €22 oplopend naar €23 in het zuidelijke deel van Nederland. De bovenkant van de markt wordt altijd nog gevormd door met name een ras als Innovator waarvan het aanbod (los van de probleempartijen) beperkt is en waarvoor nog altijd tot €26 per 100 kilo af wordt gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het geruisloos wegvloeien op het huidige prijspeil van aardappelen waarvan de kwaliteit niet overhoudt is in principe goed nieuws. Bijna alle verwerkers draaien volle bak en slokken in rap tempo de benodigde grondstof op. Wel vaker komt het voor dat voor het eind van het jaar de markt als positief wordt gezien echter niet zelden komt de verwachting in januari niet helemaal uit. Niet dat aardappelmarkt in januari in een dip belandt, dat is namelijk niet de verwachting, maar het geruisloze karakter met weinig verandering van het huidige prijspeil is niet ondenkbaar in de eerste weken van 2023.

Bewaarpremie
Vraag is wat telers beslissen gelet op de hoge bewaarkosten, afleveren op basis van het huidige prijsniveau of wachten op een markt die tussen bijvoorbeeld €25 en €30 komt te liggen? Vandaag de dag wordt het bewaren tot bijvoorbeeld maart maar matig beloond met een bieding van €24 per 100 kilo af boer voor Fontane. Blijft deze trend de eerste weken van 2023 aanhouden, dan zal een markt qua prijsvorming lastig kunnen opschakelen wat vervolgens weer aanbod zal uitlokken. Kortom, er zijn altijd diverse factoren die de prijs bepalen. Dit seizoen is daar echter een belangrijke bijgekomen en dat zijn de bewaarkosten. Waarom bewegen als koper als de aardappelen toch wel komen, kan het idee zijn. In die zin zal de beweging moeten komen van de partijen waarvan het bijna niet anders kan dat ze krap in de positie zitten door een tegenvallende aardappeloogst (België, Frankrijk) wanneer dat het geval zal zijn, laat zich nog even raden.        

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden