Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Australië stevent af op fritestekort

15 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Frites, chips en andere aardappelproducten kunnen de komende maanden wel eens moeilijker te krijgen zijn in Australië. En als ze te krijgen zijn moet de consument zich voorbereiden op hogere prijzen. Daarvoor waarschuwen verschillende bronnen uit de verwerkende industrie bij news.com.au.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tasmanië is een belangrijk teeltgebied in Australië. Door aanhoudend nat weer kunnen de machines het land niet op en loopt het poten van de aardappelen vertraging op, meldt de branchevereniging Ausveg. "Bovendien worden telers in de regio geconfronteerd met aanzienlijke stijgingen van kritieke inputs als kunstmest, energie, brandstof, arbeid en chemicaliën, wat de teeltkosten voor telers verhoogt", zegt Shaun Lindhe, woordvoerder van Ausveg bij news.com.au. "De moeilijke start van het seizoen is een extra klap voor telers die al moeten werken in een uitdagende en onvoorspelbare omgeving. De gestegen productiekosten hakken in de winstgevendheid van de aardappelteelt voor de boeren." Lindhe benadrukt dat de hogere prijzen die Australische consumenten voor frites en andere aardappelproducten betalen niet per definitie direct bij de boeren terechtkomen.

Nederlandse export
De import van diepgevroren aardappelproducten in Australië liet volgens de cijfers van Ausveg sinds seizoen 2017/18 een dalende trend zien. Daar is in seizoen 2021/22 verandering in gekomen, ten opzichte van een seizoen eerder steeg de import met 12,06%. Nederland was met 36.246 ton in 2021/2022 de belangrijkste buitenlandse leverancier van diepgevroren aardappelproducten in Australië. Ook Belgische aardappelen zijn daar populair. De Belgen exporteerden 28.049 ton frites en andere aardappelproducten naar Australië.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden