Analyse Aardappelen

Belgen nemen regie in aardappelmarkt

17 December 2022 - 13 reacties

Zoals we vaker het geval is wordt er vanuit België de regie genomen in de aardappelmarkt. Dat de prijzen binnen niet al te lange tijd een stap zouden maken hing wel in de lucht. Het zijn de Belgen die de toon van de muziek bepalen en de Nederlandse verwerkers worden genoodzaakt mee te spelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vrijdag 16 december werd het 'oude' af land prijsniveau van €25 per 100 kilo voor Fontane en Challenger weer op het bord van Belgapom gezet. Innovator noteerde €26, wat juist weer wat aan de povere kant is aangezien er door verwerkers in Nederland al tot €27 af teler dit jaar nog leveren wordt betaald. Dat de marktprijzen zouden stijgen was een kwestie van tijd. Het aanbod aardappelen van mindere kwaliteit die na de af land-periode wat drukte in de markt, is duidelijk aan het opdrogen. Telers met prima aardappelen in de bewaring waren dan ook niet echt van plan om aanbod te geven voor minder dan €25. In die zin is het logisch dat er in België een stap omhoog wordt gedaan.

Volgers
Verwachting is dat de markt in Nederland zal volgen, met nadruk op volgen aangezien Nederlandse verwerkers nooit zo veel haast hebben, omdat het in veel gevallen gaat om de afrekening van meeleveraardappelen. Deze manier van afrekenen is met het wegvloeien van de handel meer tot discussie komen te staan, getuige ook wat er veelvuldig door POC wordt gecommuniceerd, omdat de vraag is waar de afrekenprijs op gebaseerd is zonder een daadwerkelijke markt. In die zin is het meer actief acteren van de Belgische verwerkers in de vrije markt zeker in een seizoen als het huidige positief voor de gehele markt in de EU-4 landen. De Duitse REKA-notering volgde eigenlijk direct door vrijdagmiddag voor Fontane met €23,50 €1,50 hoger te noteren. Innovator op €26 en Agria op €25 bleven onveranderd.

Hoe nu verder de komende weken? Feit dat de markt zo net voor de jaarwisseling wat in een versnelling komt, is goed nieuws. Gezien de vraag naar frites en daarmee grondstof maakt het meer dan aannemelijk dat de markt de komende maanden verder kan stijgen. Diverse insiders denken dat met het uitkomen van de contacten voor seizoen 2023/24 van met name de in Nederland opererende verwerkers, de stemming richting de telers nog wat verder opgepoetst kan worden zodat een gemiddelde marktprijs binnen nu en drie maanden van €30 per 100 kilo niet uitgesloten hoeft te worden. Los van de benodigde positieve ondertoon richting oogstjaar 2023 is het te verwachten dat de marktprijs door een positieve balans van de vraag versus aanbod naar een hoger prijsniveau zal stijgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden