Shutterstock

Analyse Aardappelen

Er woedt een sluimerende strijd om aardappelteler

23 December 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De aardappelmarkt komt langzaam maar zeker in beweging. Tot op zekere hoogte is dat best opmerkelijk. We hebben net een vorstperiode achter de rug waarbij er doorgaans wat extra aanbod is van aardappelen uit niet vorstvrije schuren en zo vlak voor de feestdagen zijn verwerkers met het oog op de kerstvakantie meestal ook niet zo aan de markt voor aardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De PotatoNL kwam begin deze week met een kleine prijsverhoging. Het Belgische PCA/Fiwap, de Duitse REKA en Franse RNM noteringen volgden dit voorbeeld. Belgapom bleef vandaag onveranderd na de verhoging vorige week, maar telt niet mee voor de berekening van de Cash Settlement (CS) van week 51 (maar voor week 52). De CS (het gemiddelde van de aardappelnoteringen in de EU-4) steeg met €1,80 naar €25,20 per 100 kilo. Een stijgende notering in deze doorgaans luwe periode voor de handel kan een teken zijn dat het onder de oppervlakte rommelt in de aardappelwereld.

De Franse telersvereniging UNTP kwam gisteren met de opbrengstcijfers voor Frankrijk naar buiten. UNTP spreekt van de kleinste oogst van bewaaraardappelen in 25 jaar. Franse boeren hebben gemiddeld 39,2 ton per hectare gerooid. Uitschieters naar beneden Bretagne en Rhône-Alpes waar de opbrengsten ruim onder de 25 ton zijn gebleven. In het noorden in de regio Champagne-Ardenne werden de hoogste gemiddelde opbrengsten van Frankrijk gerealiseerd met 49,5 ton per hectare. De totale Franse aardappelopbrengst is met ruim 6 miljoen ton 12,2% achtergebleven op vorig jaar.

Schone markt met potentie
Een tegenvallende opbrengst in Frankrijk is zeker niet de enige oorzaak voor de voorzichtig stijgende beweging op de aardappelmarkt. Het feit dat de vorstperiode niet voor een dipje in de noteringen heeft gezorgd is volgens sommige insiders een teken dat de 'rotzooi' wel van de markt is. De verwerkers lijken redelijk goed in kaart te hebben wat, van welke kwaliteit, waar zit en hebben de twijfelachtige partijen al naar voren gehaald. De markt gaat daarmee in elk geval schoon op weg naar het nieuwe jaar.

Dat er door afnemers nu aan de prijzen wordt gesleuteld wijst er op dat er of minder aardappelen voorhanden zijn dan eerder gedacht of dat de fritesproductie sneller gaat dan verwacht of een combinatie van beide factoren. Wat mogelijk ook nog een rol speelt op de achtergrond is het zekerstellen van voldoende aardappelen voor volgend seizoen. Na de voor de telers dramatisch verlopen coronajaren, de forse kostprijsstijging in de aardappelteelt en het voorhanden hebben van alternatieven voor de aardappelteelt door de hoge graanprijzen moeten de verwerkers aan de bak om telers aan zich te binden. De ongeschreven regel onder verwerkers om niet onder elkaars duiven te schieten lijkt scheuren te vertonen. Verschillende Belgische verwerkers kwamen al met een flinke verhoging van hun contractprijzen en de Duitse KartoffelKaiser Weuthen bleef daarin niet achter.

De Nederlandse industrie houdt zich ondertussen nog angstvallig stil. De komende weken wordt naar verwachting meer duidelijk over hoe de Nederlandse fritesverwerkers insteken voor het nieuwe aardappelseizoen. De honger naar grondstof kon het komende seizoen wel eens de rode draad gaan worden door de aardappelmarkt, wat perspectieven zal bieden voor de teler.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden