PHILIPPE MONTIGNY / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Aviko start contracteren in Frankrijk

5 Januari 2023 - Niels van der Boom - 46 reacties

Aviko Potato heeft Franse akkerbouwers de contractprijzen voor seizoen 2023-2024 gepresenteerd. Het bedrijf opende afgelopen najaar een nieuwe fritesfabriek, net over de Belgische grens in Poperinge, en heeft daar aardappelen voor nodig. Groei in areaal en volume is daarom vereist. Over de hele lijn betekent dat een significante prijsstijging.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gemiddeld stijgen de contractprijzen voor het komend teeltseizoen met €5,86 per 100 kilo. Dat meldt nieuwssite Action Agricole Picarde. De telersgroep Producteurs pour Aviko (PPA) organiseerde eind december meerdere bijeenkomsten voor aangesloten telers. De opzet van de telersorganisatie is vergelijkbaar met de Aardappeltelerscommissie (ATC) die Aviko in Nederland heeft.

Prijsniveau 
Wat betekent dit concreet voor het prijsniveau? Voor Fontane wordt afland een prijs van €17,50 per 100 kilo uitbetaald. Voor Innovator is dat €20,00. In week 17 (eind april) bedraagt de prijs van Fontane €24,50 en voor Innovator €26,50. Volgens nieuwssite AAP waren de aanwezige telers tevreden met de gepresenteerde prijzen omdat deze boven het niveau liggen waar eerder over is gesproken. Vergelijken we dit prijsniveau met de concurrenten, dan ligt het Aviko-prijsniveau daar nog iets boven.

Franse aardappeltelers hebben keuze uit een hectare- of tonnencontract. Het contract omvat een force majeure clausule, de leveringsvoorwaarden zijn voor komend seizoen iets versoepeld en de meerprijs voor levering op zondag gaat omhoog. Ook wordt een programma in het leven geroepen dat duurzaam telen beloont. Wel verreist Aviko dat alle telers gecertificeerd zijn, bijvoorbeeld via Global Gap of het Belgische Vegaplan. Naast fritesaardappelen contracteert Aviko ook rassen voor de vlokkenproductie in het land. Ook de maat 28-35mm wordt door Aviko afgenomen.

Behoefte aan Franse aardappelen
Volgens Alain Dequeker – voorzitter van de PPA – zijn de verbeterde contractvoorwaarden een gevolg van het intensieve overleg dat de telersorganisatie met de Nederlandse aardappelverwerker heeft, zo zegt hij tegen AAP. Tijdens de bijeenkomst in Arras maakte Cosun-CEO Hans Meeuwis de telers nog eens duidelijk dat Cosun in hun Belgische fabrieken sterk afhankelijk is van Franse aardappeltelers om in de grondstofbehoefte te voorzien. Aviko is van oudsher groot in het food service segment en ziet daar nog steeds goede marktkansen. Wel sprak grondstofdirecteur Dick Zelhorst tijdens de bijeenkomst zijn zorgen uit over de steeds stijgende productiekosten. Die hebben tot gevolg dat de prijs van het eindproduct ook stijgt; tot iets boven de €1.000 per ton in december.

Het kostenindexcontract, dat Aviko ook in Nederland hanteert, wordt voor seizoen 2023-2024 even in de ijskast gezet, aldus Dequeker. Dit heeft alles te maken met de zeer hoge inflatie en onzekere economische situatie op korte termijn. Uitstel betekent volgens hem geen afstel en aan de contractvorm, die rekening houdt met de actuele productiekosten, blijft geschaafd worden door de PPA en verwerker.

Nieuwe rassen
De kosten voor het pootgoed stijgen dit jaar licht voor de telers. De aanwezige telers hamerden op het belang van lokaal geproduceerd pootgoed en de ontwikkeling van nieuwe (Franse) rassen die goed gedijen in het lokale klimaat. Dequeker: "De meeste gangbare rassen zijn minimaal 20 jaar oud. We hebben behoefte aan nieuwe rassen die zijn afgestemd op de huidige groeiomstandigheden."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden