B Brown / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

VS heeft kleinste aardappeloogst in 12 jaar

17 Januari 2023 - Niels van der Boom

Opnieuw heeft het Amerikaans landbouwministerie USDA de opbrengstcijfers voor aardappeloogst 2022 naar beneden bijgesteld. Aardappeltelers in de Verenigde Staten hebben de kleinste hoeveelheid aardappelen in 12 jaar tijd gerooid. Naast een ongunstig groeiseizoen hakte ook het kleinere areaal in op de productie, dat 3% daalde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het USDA publiceerde 12 januari zijn nieuwste Crop Production Summary. Het cijfer voor de aardappelen werd met 4,65 miljoen cwt bijgesteld naar 17,59 miljoen cwt. Dat is omgerekend 17,8 miljoen ton aardappelen. Tijdens de oogst werd de prognose al gereduceerd – van 19 naar 18,2 miljoen ton – maar een nieuwe verlaging brengt het totaal opnieuw omlaag. Sinds 2010 zijn niet zo weinig aardappelen gerooid.

11.300 hectare minder aardappelen
Deels komt dat door de daling van de geoogste teeltoppervlakte. Die nam met 11.300 hectare af tot 362.400 hectare ten opzichte van 2021. Dit is 1.600 hectare minder dan in de vorige rapportage werd gemeld. In de dertien staten waarvoor het USDA rapporteert werd bij tien staten de productie bijgesteld. In de helft van de keren viel de productie hoger uit en bij de andere helft werden juist minder aardappelen gerooid.

De omgerekende hectareproductie is afgelopen jaar stabiel gebleven. Volgens het USDA komt hij uit op 49 ton (438 cwt per acre). Een jaar eerder was dat 49,74 ton.

Procentueel gezien daalde de aardappelproductie in Californië het hardste. Het gaat om 30% minder aardappelen dan in 2021 werd geoogst. De opbrengsten liggen er lager maar ook ging het areaal hard onderuit. In Michigan daalde de productie met 15%. Idaho en Washington zijn de twee zwaargewichten in de Amerikaanse productie. In Idaho kromp de productie van 5,99 naar 5,47 miljoen ton (-520.000 ton) en in Washington bleef de opbrengst met 4 miljoen ton stabiel.

EU verstevigt grip op markt
De historisch kleine Amerikaanse aardappelproductie heeft ook voor Europa gevolgen. In november werd door de VS 119.820 ton frites vanuit Europa geïmporteerd. Dat is 5% meer ten opzichte van een jaar eerder en het grootste maandvolume ooit. Opvallend is dat Canada – de grootste fritesleverancier – eenzelfde volume naar de VS exporteerde in november, terwijl de Europese invoer met een derde toenam. De EU-5 heeft bijna een vijfde van de Amerikaanse fritesmarkt in handen, ten opzichte van 13% in het seizoen ervoor.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox