Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Farm Frites verhoogt contractprijs substantieel

17 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 7 reacties

De contractprijzen waarmee de Belgische aardappelverwerkers langs de telers gaan zijn al ruim een maand bekend. De Nederlandse verwerkers hielden de kaarten langer tegen de borst gedrukt, maar als eerste grote Nederlandse speler heeft Farm Frites zijn contractprijzen voor de oogst van seizoen 2023 bekendgemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar frites is goed en verwerkers hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in productiecapaciteit. Om de goedlopende trein door te laten rollen zijn er wel aardappelen nodig. De Belgische verwerkers zetten de toon door een flinke verhoging in de contracten voor de oogst van 2023 door te voeren. Farm Frites gaat mee in die beweging en verhoogt de prijzen over de hele linie met circa 40%.

Met de specifieke prijzen voor rassen en leverperiodes is aardappelinkoopmanager Walter van Stee terughoudend, maar hij wil wel een tipje van de sluier oplichten. Voor Fontane levering week 17 biedt Farm Frites in het contract voor seizoen 2023 €24,65 per 100 kilo exclusief vergoeding voor mechanische koeling. Voor Innovator staat de prijs op €26,65 per 100 kilo, eveneens exclusief vergoeding voor mechanische koeling. Telers kunnen tot 40 ton per hectare vastleggen in contract. "Telers die geïnvesteerd hebben in mechanische koeling en daarmee de aardappelen lang kunnen bewaren, willen we extra belonen. Daarom hebben we een relatief hoge bewaarvergoeding die op kan lopen tot €18 per ton", zegt Van Stee. Telers kunnen tot 40 ton aardappelen per hectare vastleggen in contract.

Verandering
De aardappelmarkt is flink veranderd volgens Van Stee. "De aardappelprijzen, maar ook de fritesprijzen zijn de afgelopen periode flink gestegen, onder meer door verstoringen in de markt na corona en de energiecrisis. Ook telers hebben daarmee te maken en zagen hun kostprijs hard stijgen. €30 was lange tijd een magische bovengrens, maar die grens zou nu weleens verder omhoog gezet kunnen worden. Telers zien dat ook en dus moet je daar met je contracten op inspelen. Wij willen de telers een goede beloning bieden voor hun product en - niet onbelangrijk - de fritesmarkt laat dat ook toe. Telers hebben ons nodig en wij hebben telers nodig. Met de contractprijzen dit jaar doen we denk ik een voorstel waarvoor goed aardappelen te telen zijn."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden