Agrifoto

Nieuws Aardappelen

LWM: Contractprijzen doen recht aan marktsituatie

18 Januari 2023 - Niels van der Boom

De aardappelcontractprijzen voor teeltseizoen 2023 weerspiegelen de huidige aardappelmarkt, die zich kenmerkt door een sterke vraag naar aardappelen én eindproduct. Over de gehele linie laat Lamb Weston/Meijer daarom de contractprijzen met 20% tot ruim 40% stijgen. 'De sfeer onder telers is uitstekend, hij kan nu geld verdienen', aldus potato sourcing leader Jan Willem Sepers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sepers is goed te spreken over de afzet van het eindproduct dit seizoen. Ook de verwachtingen voor 2023 zijn vooralsnog goed. "Lamb Weston/Meijer is sterk in de premiumsegmenten, maar over de gehele lijn loopt de afzet goed. De hoge fritesprijs zie je terug in de contractprijzen. De prijzen die we nu communiceren, doen recht aan de marktsituatie en bieden perspectief voor de teler."

Duurdere aardappelen, hogere bewaarvergoeding
Voor afland levering van de hoofdoogst (week 37) betaalt het bedrijf €17 voor Fontane en €19 voor Innovator. In week 17 is dat prijsniveau opgelopen tot €25,05 en €27,50. Eind juni (week 26) komen de prijzen uit op €27,07 en €29,07. "Vanaf eind april is in het prijsniveau een bewaarvergoeding voor mechanische koeling meegenomen", legt Sepers uit. "We zien dat week 17 een omslagpunt is voor het gebruik van de mechanische koeling. Omdat de waarde van het product fors stijgt, hebben we ook de bewaarvergoedingen verhoogd. Simpelweg om dit (financieel) risico af te dekken."

LWM kent geen korting voor aardappeltarra en het berekent geen weegkosten. Wel wordt een lengtepremie gehanteerd. "Aangepast is dat de 35 tot 40 mm nu ook binnen de contractprijs valt", aldus Sepers. "Na tarrering wordt er binnen twee weken uitbetaald, waar we trots op zijn. Het familiegevoel is voor ons erg belangrijk. We mikken op partnerschap met de teler en een langdurige relatie om samen verder te groeien."

Terugleveren
In ruil voor de genoemde prijzen, die de inkoopdirecteur 'ruim boven kostprijs' noemt, vraagt de aardappelverwerker om commitment van de teler. "Dit betekent dat alle aardappelen aan ons worden teruggeleverd. Telers kunnen 40 of 45 ton per hectare op een vastprijscontract vastleggen, afhankelijk van of kan worden beregend. Het volume daarboven wordt ook aan LWM geleverd, maar in samenspraak kan hiervoor een alternatieve prijsmethodiek worden gehanteerd. Dat is overigens geen nieuwe bepaling in ons contract."

Wat wel nieuw is, is een bonussysteem voor grote akkerbouwers met meer dan 100 hectare fritesaardappelen. "Zij krijgen een bonus over het gehele volume, dat in een staffel oploopt tot maximaal €5 per ton."  Een teler kan gelijk met zijn field supervisor het aantal vaste tonnen afspreken. Wij herverdelen later niet opnieuw de volumes tegen een vaste prijs. Iedereen krijgt zo een kans om een vastprijscontract af te sluiten voor bovenstaande prijsniveaus", zo verzekert Sepers.

Groeien
Het bedrijf hoopt in het gehele teeltgebied in Noordwest-Europa (het 'Hafpal-gebied') te kunnen groeien in volume. Bewust, vanwege risicospreiding. Sepers: "Afgelopen seizoen heeft deze geografische spreiding opnieuw goed uitgepakt, omdat de opbrengsten in België en Frankrijk tegenvielen. We zijn op zoek naar meer hectares en meer aardappelen voor het komend seizoen. Verdere groei van de verwerkingscapaciteit staat voor 2024 gepland. Voor de gehele aardappelsector is het belangrijk dat de afzetmarkten gezond blijven. Inflatie is een risico. Wat ons in Europa helpt, is een gunstige koers van de euro ten opzichte van de dollar."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden