Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Fritesfabrieken rammen in Nederland volle bak door

18 Januari 2023 - 1 reactie

De op Nederlandse bodem gevestigde fritesfabrieken rammen volle bak door. Nog nooit werden er in deze maand (december) zoveel aardappelen door de fabriek getrokken, het 'verwerkingrecord' van 2007 is hiermee gebroken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de afgelopen twintig jaar kwam het gemiddelde verwerkingscijfer uit op nog geen 300.000 ton, in december 2022 werd er dus 57.000 ton meer verwerkt. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de feestdagen gunstig (weekend) vielen, waardoor blijkbaar arbeidstechnisch de puzzel goed in elkaar viel. Het totale verwerkingscijfer over de twaalf maanden in 2022 bedroeg op een haar na vier miljoen ton, 200.000 ton meer dan over de periode van januari tot en met december 2021. Overigens is het huidige totaalcijfer geen record: al in de jaren 2017 en 2018 kwam het totaalcijfer uit op vier miljoen ton. Door de coronacrisis zakte het totaalcijfer duidelijk wat in, om zoals in 2022 weer flink op te veren.

Uitgaande op hoe vandaag de fritesafzet loopt en daarmee de enorme honger naar grondstof (kijk alleen al naar de contractprijzen voor oogst 2023), mag worden verondersteld dat het totaalcijfer (periode van twaalf maanden) de komende maanden met gemak boven de vier miljoen ton gaat gaan uitkomen. Dat is nog altijd circa een miljoen ton minder dan er in België wordt verwerkt.   

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox