Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelhandel Fontane in België naar dertig euro

20 Januari 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 17 reacties

De aardappelmarkt is duidelijk op weg naar hogere prijzen. Het koers van termijnmarkt vrijdagmiddag staat reeds rond het €30 niveau. Een echt special gevoel lijkt dat niet te geven. Het is eerder het idee dat een dergelijke prijs hoort bij hoe de aardappelmarkt zich deze periode evolueert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gelet op de contractprijzen van komend oogstjaar is inderdaad de huidige marktprijs (DCA Spotnotering €26,85 en termijnmarkt €30) niet eens zo spectaculair, maar blijkbaar is er gewenning nodig om uiteindelijk een actuele markt te zien van €30 plus. De cash settlement (CS) van week 3 noteerde nog €26,50, de verhoging van de Belgapom-notering naar €27,50 voor Fontane en Challenger (die een dag later werd gepubliceerd) was daarin nog niet meegerekend. Uitgaande dat de overige noteringen in de andere EU-4 landen ook meestijgen (de Duitse REKA deed dat vandaag 20 januari al) is een CS richting €28 snel in beeld.

Markt in beweging
Dat snel een verder stijging kan volgen, blijkt wel uit de situatie in België waar afgelopen dagen af teler levering eerste week februari al €30 per 100 kilo is betaald. Het zijn in dit geval (nog) niet de verwerkers die dat betalen, maar de handel. Waar deze aardappelen uiteindelijk terecht komen, is natuurlijk duidelijk. De handel doet als vooruitgeschoven 'post' het inkoopwerk. Gelet op de vaste marktprijsontwikkelingen in België en het volgzame beeld uit de andere EU-landen staat de huidige koers op de termijnmarkt er maar gewoontjes op. Tenzij natuurlijk de teugels even worden losgelaten (beetje achterover hangen qua biedingen), maar daar lijkt het de komende weken niet op.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden