Shutterstock

Analyse Aardappelen

Marktprijs aardappelen Duitsland blijft achter

3 Februari 2023

De gemiddelde marktprijs van fritesaardappelen in Duitsland blijft ver op met name die van België en Frankrijk. Een en ander is goed terug te zien in de cash settlement (CS) voor week 5. De inbreng van Nederland, maar vooral Duitsland blijft behoorlijk achter op België en Frankrijk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cash settlement komt deze week uit op €29,40. Dat is €1,70 hoger dan vorige week. Kwam de gemiddelde inbreng uit België en Frankrijk uit op €30,90, de Duitse inbreng is ruim €4 oftewel 15% lager met €26,84. Overigens ligt de Nederlandse inbreng voor de CS met €28,83 ook een stuk lager dan die in België en Frankrijk. Het €30 niveau blijft hoe dan ook een 'dik plafond', ondanks dat we gelet op de contractprijzen voor oogst 2023 in een andere wereld denken te leven dan de vorige oogstjaren.

Verschil in opbrengst
Het forse verschil van vooral de Duitse inbreng en mindere mate die vanuit Nederland voor de CS versus die uit België en Frankrijk, geeft duidelijk het 'gat' (lees: tekort) aan grondstof waarvan - door een tegenvallende oogst - in die regio's sprake is. In Duitsland en ook grote delen van de teeltgebieden van Nederland is er geen sprake van een tegenvallende aardappeloogst geweest, waardoor de marktprijzen de laatste maanden als meer dan goed worden ervaren. Dat er vanuit België en Frankrijk flink wordt getrokken aan aardappelen, is inmiddels wel een duidelijke zaak. Door de transportkosten door te rekenen, is het prijsverschil goed te verklaren. Aardappelen laden in meer het noorden van Duitsland is blijkbaar voor bijvoorbeeld de Belgische verwerkers nog een brug te ver.

Overigens is over de Duitse contractprijzen van 2023 vrij weinig bekend. Insiders geven wel aan dat Duitse verwerkers het contractprijs 'geweld', waarvan toch sprake is in de andere EU-4 landen niet, helemaal volgen. Een Duitse verwerker zou eind januari een teen in het water hebben gestoken, door te starten met een af land contract voor fritesgeschikte aardappelen op €15,50 per 100 kilo franco fabriek. Naar verluidt is de teen snel weer ingetrokken en is de verwerker terug naar de tekentafel gegaan. De Duitse aardappeltelers weten vanzelfsprekend ook uit welke wind de hoek waait.   

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden