Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Goede markt laat contractprijs Rixona stijgen

3 Februari 2023 - Niels van der Boom

De contractprijzen voor hoge drogestof aardappelen, bestemd voor verwerking tot vlokken of granulaat, nemen dit oogstjaar toe bij Aviko Rixona. De droogindustrie heeft weliswaar met hoge energielasten te kampen, de marktverwachtingen voor het eindproduct blijven goed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Rixona heeft 2 fabrieken in ons land –in Warffum en in Venray– en sinds 2020 een in het Oost-Duitse Stavenhagen. Ondanks dat de druk door concurrentie van andere aardappelsegmenten groot is wil het bedrijf zijn areaal uitbreiden in Nederland. Hogere contractprijzen moeten daaraan bijdragen. Het bedrijf werkt alleen met tonnencontracten. De genoemde prijzen zijn franco fabriek. 

€30 tot €48 prijsstijging 
Af land komt er €30 per ton bij en uit de bewaring is dat €33 tot €48 per ton, afhankelijk van de leverperiode. "De bewaarvergoeding is fors aangescherpt, wat ook nodig is voor de hogere energiekosten en duurdere kiemremmingsmiddelen", legt inkoopdirecteur Dick Zelhorst uit. "Ook bewaren we een deel van de aardappelen bij onze fabriek zelf. In Warffum wordt granulaat geproduceerd. In Venray produceren we vlokken en granulaat." 

In week 36 wordt €144,25 per ton betaald. In week 38 – uit de tijdelijke bewaring – is dat €151,66. In week 1 komt de prijs op €158,15, in week 17 €184,50 en in week 28 is dat tenslotte €214,16. De basis transportvergoeding bij 50-100 km is in de prijs verwerkt. De transportvergoeding bij de andere afstanden is ook verhoogd. Daarnaast heeft Aviko Rixona de premie voor lage suikers verhoogd van maximaal €2,50 naar maximaal €6 per ton.  De prijzen gelden voor aardappelen met een onderwatergewicht van 480 gram. Daarboven wordt een premie uitbetaald tot 560 gram. Die komt maximaal uit op €36 per ton. 

Innovatieve producten 
"De marktverwachtingen voor vlokken en granulaat zijn positief", bevestigt Zelhorst. "We breiden daarom de productiecapaciteit in Venray uit. Vanwege de forse kostenstijging voor zowel de teelt als voor energie zijn we genoodzaakt een significant hogere prijs uit te betalen. Gebeurt dit niet, dan haken telers af. Het belangrijkste is dat de akkerbouwer structureel een goede boterham kan verdienen. Door nieuwe innovatieve producten op de markt te brengen hopen we nog meer waarde aan onze producten toe te kunnen voegen. Een recent voorbeeld is Potato Cheezz. Een kaasvervanger gemaakt van aardappelen." 

"De meeste van onze aardappelen worden in het Noordoosten van Nederland verbouwd, waar veel druk op het areaal is", ziet ook Zelhorst. "Niet alleen vanwege onderlinge concurrentie maar ook door wet- en regelgeving. Toch lukte het ons de afgelopen jaren wel om in areaal uit te breiden. We merken dat grote akkerbouwers in dit gebied steeds vaker voor meerdere marktsegmenten gaan telen. Naast vlokkenaardappelen ook zetmeel en frites. Er is niet één beste keus, de teler kiest zelf. Zo wordt een groot gedeelte van de hoge drogestof aardappelen tot het einde van seizoen opgeslagen, terwijl dat bij zetmeelaardappelen veelal anders wordt georganiseerd. De teelt moet dus bij je passen." 

Aviko Rixona bestaat al sinds 1926 in het Groningse Warffum. In 1985 nam Aviko het familiebedrijf over. De verwerking op beide locaties is van 250.000 ton naar 400.000 ton gegroeid de laatste jaren. Daarnaast wordt in Duitsland 150.000 ton aardappelen verwerkt en naar verwachting 50.000 ton in de nieuwe fabriek van Aviko in Poperinge.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox