Analyse Aardappelen

Goede aardappelprijzen maar geen premie

3 Februari 2023 - 31 reacties

De actuele aardappelmarkt blijft er onverminderd goed bij liggen, hoewel na de stijging in de eerste weken van 2023 de markt lijkt te stabiliseren. Het €30 niveau lijkt gezien over de EU-4 landen en zoals ook in andere artikelen aangegeven een flinke barrière.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prik in België en Frankrijk ligt momenteel op die €30 per 100 kilo af boer met uitschieters van €31 voor Innovator. De Belgische verwerkers kopen zoals bekend franco fabriek, wat betekent dat naarmate de afstand naar de eindbestemming groter wordt de 'af boer'-prijs lager wordt tot bijvoorbeeld €27,50 voor Fontane in het Noordelijke deel van Nederland. De franco prijs komt dan uit op €31 per 100 kilo.

Opvallende ontwikkeling in de markt is dat er nagenoeg geen premie wordt betaald voor levering later in het bewaarseizoen. Wordt er voor week 6 diep in het zuiden van Nederland voor 35 mm opwaarts Challenger €30 per 100 kilo betaald in het noorden van Nederland, is dat voor Fontane levering eind mei niet veel meer. Kortom: de afnemers spelen zoals reeds het gehele seizoen zeer kort op de bal en zien wel waar deze de komende maanden naartoe rolt. Een en ander is ook goed zichtbaar op de termijnmarkt voor het april 2023-contract dat 'slechts' €30 noteert, terwijl het om een prijs gaat voor levering/afwikkeling week 17.

Welke richting kiest de markt?
Gaat de markt die de afgelopen dagen meer stabiel aanvoelde, op korte termijn stappen omhoog maken, of zal er sprake zijn van een meer naar een lager prijsniveau afbuigende trend, waarvan sprake was in februari/maart 2019 toen het april 2019-termijncontract na een piek in week 3 tot 7 op €33 terugzakte naar €27. De Belgapomnotering voor Fontane en Challenger zakte in die periode fors terug van €30 (week 13) naar €25 (week 14). Er gaat vanzelfsprekend nooit een lampje branden als markten onverwachtse bewegingen gaan maken, maar signalen voor een terugval zijn er niet; er wordt met name vanuit België hard aan aardappelen getrokken. Overigens zal er ook niet direct sprake zijn van een veel verdere stijging. Daarvoor zijn er in met name Duitsland nog genoeg aardappelen in voorraad volgens de laatste berichten (3 februari) van de AMI. In dezelfde berichtgeving bleek overigens dat de wat grotere voorraad in Duitsland (400.000 ton meer begin januari dan vorig jaar rond dezelfde tijd) meer dan ruimschoots wordt gecompenseerd doordat er minder aardappelen in voorraad zijn in Frankrijk (1 miljoen ton minder voorraad eind 2022 versus 2021).     

Tot slot wordt de goede onderbouwing van de markt verder versterkt door de vraag vanuit het exportsegment. Zo is er bijvoorbeeld voor 40 mm opwaarts Agria levering in maart af boer midden Nederland tot €33 per 100 kilo teler betaald.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden