Shutterstock

Nieuws Aardappelen

POC sleept half miljoen binnen voor onderzoek

6 Februari 2023 - Niels van der Boom - 3 reacties

De Producenten Organisatie Consumptieaardappelen (POC) ontvangt €500.000 subsidie om te besteden aan innovatie in de aardappelsector. Het gaat om projecten die een 'economische en ecologische, evenwichtige en innovatieve' consumptieaardappelteelt mogelijk moeten maken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De subsidie valt binnen de noemer 'Samenwerken aan groen-economisch herstel' van RVO en LNV. Voor de ingediende projecten is 100% van het aangevraagde bedrag toegewezen. Kanttekening is daarbij wel dat de belangenbehartiger dure erkende instituten in de hand moet nemen om de projecten uit te voeren, zo meldt de POC in haar nieuwsbrief. Dit is mede de reden waarom het volledige budget is toegekend.

Meeleverclausule
De POC juicht toe dat de contractprijzen zijn gestegen richting kostprijsniveau maar blijft kritisch op de marktontwikkelingen. Het nieuws dat een bakje patat duurder wordt door een hogere aardappelprijs schoot in het verkeerde keelgat. Er is juist behoefte aan meer vrije marktwerking met hopelijk betere vrije marktprijzen tot gevolg. De organisatie wijst er daarom op dat telers alert moeten zijn en geen meeleverclausule in het contract moeten dulden. Zo zou er 20% meer vrije aardappelen op de markt komen. Uitgaand van de 3,6 miljoen ton consumptieaardappelen, praat je over 720.000 ton.

Een contracttool – die vorig jaar in het leven werd geroepen – moet telers helpen bij het bepalen van de beste contractprijs voor hun bedrijf. De tool valt ook binnen de subsidie, waardoor deze verbeterd kan worden. Voor dit jaar wordt de tool uitgebreid met Belgische contracten en pootgoedprijzen. Deze week moet de nieuwe contracttool beschikbaar zijn voor POC-leden.

Kostprijscalculator
Daarnaast is er de bekende kostprijscalculator die de NAV al jaren samenstelt met een adviesbureau. De POC ziet deze berekening als goed gemiddelde voor de Nederlandse aardappelteler, die meestal een reëler beeld laat zien dan waar telers zelf mee rekenen. Doel is om met de NAV, het adviesbureau, banken en boekhouders een nieuwe calculator voor consumptieaardappelen te ontwikkelen. Ook daar is subsidiegeld voor beschikbaar. Het idee is dat telers anoniem data kunnen aanleveren om de calculator te verbeteren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden