Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt laat herkenbaar patroon zien

10 Februari 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 28 reacties

De huidige situatie in de Noordwest-Europese aardappelmarkt laat zo, de maand februari in lopend, een herkenbaar patroon zien. Dat begint eerst, zoals we de laatste weken zien, de 'roze ballon' oplaten. Vooral op initiatief vanuit België en Frankrijk wordt de weg naar boven gestaag voortgezet om in de laatste weken op de €30 per 100 kilo uit te komen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vanaf de start met aardappelen uit de schuur zijn we na een aantal maanden uitgekomen op €30 per 100 kilo voor Fontane, het grootste fritesras van het moment. Voor Innovator wordt over het algemeen iets meer betaald. Nu de aardappelmarkt rond het €30 niveau is beland, wordt al weer vooruit gekeken. Is een verdere stijging naar bijvoorbeeld €32,50 of €35 mogelijk? Kijkend naar het prijsverloop op de uienmarkt kan dit in principe best, met die kanttekening dat de aardappelmarkt de uienmarkt niet is. Het aantal partijen in de aardappelmarkt is beperkt en kopers weten dat met het hoger zetten van de markt het volume te kopen aardappelen niet groter wordt.

Afnemers bepalen de max
De premie voor bijvoorbeeld levering april-mei ten opzichte van de dagprijs is minimaal, tot biedingen van bijvoorbeeld €32 per 100 kilo voor Markies levering medio mei. De langbewaarder wordt dus niet enthousiast om vandaag zijn aardappelen aan te bieden voor levering april of mei op prijzen die niet veel hoger liggen dan de huidige dagprijs. In basis komt het er op neer dat afnemers niet veel meer willen betalen dan €30 per 100 kilo, ook niet als de aardappelen nog een tijd moeten worden bewaard. De bewaarpremie lijkt het maximum, een extra premie met daarin de verwachting wordt niet of nauwelijks gegeven.

Dat afnemers op het huidige prijspeil wat terughoudend zijn om fors meer te bieden voor latere levering, is de terechte keuze van de koper. Laat het seizoen maar doorlopen dat gaan we wel zien welke kant de aardappelen (lees: prijs) op rollen. Feit is wel (terug naar het herkenbare patroon) dat als de markt wat neigt af te koelen, kijkend naar de termijnmarkt met een slotstand vrijdag 10 februari op €29,50, het aanbod voor latere levering wellicht wat makkelijker loskomt. Geen teler wil de boot missen, al moet hij dan misschien wel op de aardappelen blijven passen tot april of zelfs mei.  

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden