Belgische aardappeltelers hebben sinds de start van het bewaarseizoen geen haast met het afleveren van aardappelen. Dat betekent niet dat er nog volop vrije aardappelen zijn. Sterker nog: de voorraad vrije aardappelen op 1 februari is in vijf jaar niet zo klein geweest.
Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die PCA, Fiwap en Carah onder telers hebben gehouden. Vanaf de oogst tot 1 februari hebben Belgische telers 1,53 miljoen ton aardappelen afgeleverd. Dat is bijna 18% lager dan het vijfjarige gemiddelde dat op 1,87 miljoen ton staat. Voor 10 november werd 660.000 ton aan bewaaraardappelen afgeleverd. Samen met de vroege rassen is dat tot die datum goed voor 920.000 ton. Dat is circa 39% van de initiële oogst volgens het PCA. In tonnen bleef de aflevering vroeg in het seizoen echter 6% achter op het vorige seizoen en 14% op het vijfjarige gemiddelde. Tussen 10 november en 1 februari liep de export trager en werd 610.000 ton aardappelen afgeleverd. Daarvan is ongeveer eenderde vrij en tweederde op contract. Alleen van Fontane werd er in deze periode meer afgeleverd vergeleken met het vijfjarige gemiddelde, namelijk 8% extra.
Laagste voorraad vrije aardappelen in vijf jaar
De totale voorraad aardappelen die begin februari nog in de bewaring lag, wordt door PCA geraamd op 2,44 miljoen ton. Dat is rond het meerjarige gemiddelde dat rond deze periode op 2,5 miljoen ton staat. Daarmee is ongeveer 68% van de totale aardappelproductie volgens PCA nog beschikbaar. Van die voorraad in de bewaring is nog 21% vrij. Dat is wel lager dan het vijfjarige gemiddelde dat op 31% staat. Dat komt volgens PCA deels doordat de opbrengsten relatief laag uitvielen afgelopen groeiseizoen. Verhoudingsgewijs zijn er daardoor minder overtonnen.
Deels komt het kleinere percentage vrije aardappelen ook door de trend die gaande is van het meer aardappelen op contract telen, onder meer door te kiezen voor andere rassen. Gerekend in tonnen staat 1,93 miljoen ton van de aardappelen die begin februari in de schuur liggen onder contract. Dat is 14% boven het meerjarige gemiddelde. De hoeveelheid aardappelen op contract is het grootste in vijf jaar, terwijl de voorraad vrije aardappelen juist de kleinste is in vijf jaar.