HZPC

Nieuws HZPC

HZPC verwacht omzetgroei van 10 procent

17 Februari 2023 - Jesse Torringa

Pootgoedhandelshuis HZPC verwacht voor boekjaar 2022/23 een omzetgroei van 10% vergeleken bij vorig jaar. In 2021/22 was de omzet €352 miljoen. Volgens de verwachting neemt de brutomarge toe tot €66 miljoen tegenover €63,9 miljoen vorig jaar.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een belangrijke impuls voor de omzetstijging zijn de sterk gestegen internationale transportkosten, waarbij vooral in 2022 de transportkosten opvallend hoog waren. Begin 2023 zijn deze al aanzienlijk gedaald. Het resultaat groeit voornamelijk dankzij de licentieteelt in andere continenten en dan voornamelijk Azië en Amerika. Dat vertelt Gerard Backx, CEO van HZPC, in een persbericht. HZPC verwacht dat zijn licentienemers 16% meer volume aan HZPC-rassen verhandelen dan een jaar eerder. Het volume verhandelde pootaardappelen stijgt naar verwachting maar een fractie.

De afzet naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten is goed verlopen voor HZPC, maar in Europa verlopen de verkopen wat traag. Reden hiervoor is de droogte van afgelopen zomer. Een gedeelte van de telers kiest ervoor om andere gewassen te telen met minder risico. Dat gaat dus ten koste van de pootgoedafzet.

Ondanks de vele prijsstijgingen wist HZPC de stijging van operationele kosten beperkt te houden tot ongeveer 2%. Dankzij deze minimale stijging kan de Ebitda naar verwachting met ongeveer €1 miljoen stijgen. Vorig jaar bedroeg de Ebitda €13,2 miljoen. Wel heeft het handelshuis te maken met hogere financieringskosten waardoor het nettoresultaat verwacht wordt op €7 miljoen. Vorig boekjaar kwam het nettoresultaat ook op dat bdrag uit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden