Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Nederlandse aardappel blijft gewild in buitenland

20 Februari 2023 - Jesse Torringa

Zowel de poot- als consumptieaardappelexport liepen ook in januari als een trein en daarmee loopt dit seizoen bovengemiddeld. Afrika en Azië nemen nu al recordhoeveelheden pootgoed af. België en andere Europese landen zijn zot op de Nederlandse consumptieaardappel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De consumptieaardappelexport loopt ook in de eerste maand van 2023 vlot door met 72.552 ton. Daarmee komt het totale exportvolume uit op 477.489 ton dit seizoen, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO). Wat het volume betreft, trekt Europa de kar met 346.996 ton aardappelen, waarvan België al 227.034 ton heeft afgenomen tot en met januari. Vorig seizoen stond de teller op 151.212 ton. Verder valt op dat veel Europese landen al meer hebben afgenomen dan andere jaren. Vooral Spanje, Frankrijk, Italië en ook Portugal kochten aanzienlijk meer in. Zo is in Italië al ruim 12.000 ton de grens geëxporteerd tegenover 8.360 ton vorig jaar tot en met januari.

De aardappelopbrengsten vielen daar dit jaar tegen door hitte en droogte en dat is nu dus terug te zien in de exportcijfers. Opvallend is dat de export naar Duitsland juist achterloopt vergeleken vorig jaar. Afrika en Azië namen ongeveer dezelfde hoeveelheid af als vorig jaar, waarbij Senegal opvallend meer afnam. De export naar Amerikaanse bestemmingen ligt iets hoger dan vorig jaar.

Fors meer pootgoed geëxporteerd
Wat betreft de pootaardappelexport is het net andersom. Daar ligt het volume dat naar Afrika en Azië gaat juist hoger en loopt de export naar Europa gemiddeld. De totale export van pootaardappelen op 460.394 ton. Vorig jaar was dat 415.874 ton tot en met januari. Naar Afrika is dit seizoen al 188.037 ton geëxporteerd, bijna 20.000 ton meer dan vorig jaar. Algerije, Egypte en Marokko zijn goed aan de markt geweest. Verschillende landen in Azië namen ook meer af waardoor de export al 112.349 ton heeft bereikt, ongeveer 28.000 ton meer dan dezelfde periode vorig jaar. Saudi-Arabië en Irak namen fors meer af.

De export naar Europese bestemmingen is in lijn met vorig seizoen en tot nu toe is er 129.444 geëxporteerd. Er zijn dan ook maar weinig grote verschillen zichtbaar in de exportcijfers, maar er wordt verwacht dat de export naar deze bestemmingen lager uitvallen. Dat zien de handelshuizen in de verkopen. Oost- en ook Zuid-Europa nemen hoogstwaarschijnlijk minder pootgoed af, doordat zij getroffen zijn door droogte afgelopen seizoen en geven de voorkeur aan andere gewassen met minder risico. Ook de financiering van de aardappelteelt wordt soms als obstakel gezien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox