Shutterstock

Analyse Aardappelen

Even aan boom schudden in aardappelen, lijkt het idee

24 Februari 2023 - 20 reacties

Gelet op de actuele stemming in de aardappelmarkt, die rustiger is, lijkt het er op of er even aan de boom moet worden geschud. Met wellicht het idee om telers te activeren aanbod te geven voor latere levering in bijvoorbeeld mei.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen weken zijn er veel aardappelen gekocht (ook voor latere levering) die direct of binnen afzienbare tijd worden geladen. Het algemene geluid wat door de markt gaat, is dat verwerkers voorlopig even voldoende in positie hebben. Het resultaat is direct terug te zien aan het koersverloop van de april 2023 notering die deze week van €29,50 terugzakte naar €27,60 op donderdag 23 februari met een slotnotering vrijdag van €28,40.

Best wel een bijzondere situatie, aangezien de Cash Settlement (CS) deze week met €29,90 uitkwam op het hoogste punt van het seizoen tot nu toe. Kijkend naar het verloop van de termijnmarkt deze week is blijkbaar de verwachting dat de aardappelmarkt door de beoogde vraaguitval van de verwerkers fors gaat zakken. Daarmee gaan de noteringen lager uitpakken, Belgapom en de Franse RNM naar bijvoorbeeld €27,50 (-€2,50), en dus uiteindelijk de CS ook.

Soep niet zo lauw dan de signalen
Een andere verklaring is er voor de zelfs flauwe stemming op de aardappeltermijnmarkt niet. Uiteindelijk gaat gezien ook de ervaringen in andere seizoenen de soep niet zo heet worden opgediend en kan medio april (week 17) de markt weer op een hoger niveau uitkomen dan de actuele slotstand eind week 8 (€28,40). Een afwikkeling (ver) boven het €30 niveau wordt echter nog een hele toer, althans dat vertelt de markt ons vandaag de dag. Dat overigens de soep niet zo lauw is dan de signalen doen geloven, valt op te maken uit het beeld van de handel in België. De handel aldaar koopt voor prijzen die variëren van €30 per 100 kg voor Fontane levering komend weken tot bijvoorbeeld €32,50 voor week 20. 

Eén en ander maakt de actuele situatie in de markt nog meer apart als je de fors verhoogde contractprijzen voor komend seizoen er naast legt. Als met alle bekende informatie van oogstjaar 2022 (denk aan bijvoorbeeld fors minder aardappelen in Frankrijk) de actuele markt moeite heeft om stand te houden en €30 per 100 kg toch echt een bovenkant lijkt te zijn, wat hebben we dan voor marktbeeld als er geen verhaal (lees: marktimpulsen) te melden is?

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden