Eigen foto

Nieuws Pootgoed

Rendement pootgoedteelt bij HZPC niet eerder zo hoog

1 Maart 2023 - Niels van der Boom - 49 reacties

Pootgoedhandelshuis HZPC heeft zijn prognoseprijs voor oogstjaar 2022 bekend gemaakt. Die komt op €36,20 per 100 kilo en dat is 10% meer dan een jaar eerder werd behaald. Het hectareresultaat is volgens het Friese bedrijf de hoogste ooit en ruim een vijfde hoger dan telers in 2021 kregen uitgekeerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een prognoseprijs van €36,20 ligt ruim €3 hoger dan dat in 2021 (en 2016) werd behaald. Dit is de verwachte prijs over het gemiddelde van rassen en kwaliteiten in de maten S tot en met A die in poolverband worden geteeld. De prijs is exclusief btw en voor afdracht van kwekerslicenties. De definitieve uitbetalingsprijs ligt altijd iets hoger en is afhankelijk van de prijs per ras, maat en kwaliteit.

Bron: HZPC

Vertrouwen in toekomst
Telers zijn op de laatste februaridag bijgepraat in een webinar waarbij het resultaat bekend werd gemaakt. Na de goede jaren 2018 en 2019 krabbelt het financieel resultaat van HZPC weer op, nadat corona voor flinke averij in de pootgoedprijzen zorgde. "We zijn blij dat de pootgoedprijs en het resultaat per hectare voor telers fors is verbeterd, dat geeft vertrouwen in de toekomst", aldus regiomanager Benelux Martin Jansen Klomp.

Telers profiteren over seizoen 2022/23 van een hogere aardappelprijs en een beter rendement per hectare. Daardoor stijgt het resultaat per hectare met ruim 20%, zegt HZPC.

Flexibiliteit
De afzet van pootgoed naar Noord-Afrika, Azië en het Midden-Oosten is goed verlopen meldt HZPC. In Europa verloopt de verkoop nog traag. Zo kiezen aardappeltelers in Zuid-Europa er vaker voor om andere gewassen te telen vanwege droogte. De veredelaar zet dit jaar in op een aantal nieuwe duurzame rassen die voor spreiding en flexibiliteit in de afzet moeten zorgen. Jansen Klomp: "Dat is een groot voordeel in een exportmarkt met veel onzekerheid en volatiliteit."

Net als andere pootgoedbedrijven ligt ook bij HZPC de lat hoog om een goed financieel resultaat voor hun telers te bewerkstelligen. De Nederlandse pootgoedsector staat onder druk door fikse kostenverhogingen, grote gevraagde investeringen en weersextremen, die voor lagere opbrengsten en een kwaliteit zorgen. Zeker nu de fritesindustrie de consumptieaardappelprijzen fors heeft verhoogd komt het omslagpunt tussen beide teelten dichter tot elkaar.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden