Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt lijkt in pauzestand te staan

3 Maart 2023 - 26 reacties

De aardappelmarkt lijkt na een constant opgaande lijn vanaf medio november momenteel op 'standje pauze' te staan. De verschillende marktprijzen in de EU-4 landen noteren al een wat langere periode onveranderd met in sommige gevallen (Belgapom en PCA/Fiwap) een rustige of stabiele stemming.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet zelden in voorgaande jaren was een stabiliserende fysieke hoog geprijsde markt en daarmee de noteringen het signaal voor enige afkoeling (lees: prijsdaling). Deze trend zou ook dit seizoen weer kunnen ontstaan. Een en ander was ook al terug te zien aan de termijnmarkt voor het april 2023-contract dat kort even terugzakte naar €27,60, terwijl de actuele cash settlement (CS) op dat moment €29,90 noteerde. Eind week 9 steeg de termijnmarkt weer naar €28,50, altijd nog bijna €1,50 onder de CS van donderdag 2 maart.

Hordelopen
Uit de signalen van de markt blijkt dat het er voor de komende periode niet naar uitziet dat deze gaat terugzakken naar een gemiddeld prijsniveau van €27,50 (termijnmarktniveau eerder deze week). Sterker nog, ook al het nieuwe 'staal' (friteslijnen) lijkt in de meeste gevallen volle bak te draaien (met name in België) waardoor het geen zin heeft de teugels in de markt te laten vieren om de doodeenvoudige reden dat er daardoor niet meer aardappelen vrijkomen. De meer rustig aanvoelende markt kan een teler die wat langer bewaart (met name april en mei) echter wel doen overwegen om in te gaan op de biedingen als die net boven het €30-niveau liggen. Het 'de boot missen gevoel' op het huidige prijspeil kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Het is echter niet logisch dat de aardappelmarkt de komende maanden veel zal terug zakken. De vraag die beter gesteld kan worden is wanneer en vanaf welk prijsniveau de aardappelmarkt de beweging naar boven gaat maken. Richting juni en nog wat later richting einde seizoen zou €35 per 100 kilo voor de doorsnee fritesaardappelen prima moeten kunnen gezien wat er in sommige gevallen nu al voor levering week 30 is betaald (bijvoorbeeld voor Fontane). Eerst nog de horde richting eind april waarbij er veel aardappelen moeten worden afgerekend op basis van onder anderen de finale CS en dan verder kijken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden