Shutterstock

Analyse Aardappelen

Cash settlement eindelijk op 30 euro

16 Maart 2023 - Redactie Boerenbusiness

Het heeft nog best lang geduurd maar de door de beursorganisatie EEX samengestelde en gepubliceerde cash settlement (CS) staat (je zou haast zeggen eindelijk) op €30. De stijging ten opzichte van een week eerder is slechts €0,10.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het laatste zetje kwam onder anderen door de iets hogere notering maandag 13 maart van PotatoNL, waardoor de Nederlandse inbreng voor de CS met €0,25 steeg naar €30,60. Dat is nog altijd wat lager dan de inbreng uit België en Frankrijk (beide €30,90). De Duitse inbreng blijft met €27,65 voor week 11 zoals het gehele bewaarseizoen al ver achter. Met name in het grote aardappelteeltgebied in de deelstaat Niedersachen is de aardappeloogst gemiddeld tot goed geweest, wat de marktprijs in deze regio doet achterblijven. Fritesaardappelen vervoeren richting een Belgische verwerker is een kostbare aangelegenheid, €3 transport is wat er al snel wordt gerekend. Tel de transportkosten er dus bij op en er is een vergelijkbare inbreng te zien (€27,65 + €3 = €30,65) voor die van Nederland, België en Frankrijk.

Spanning en de aardappelmarkt
Gezien het huidige marktbeeld tenderen de verschillende noteringen in de EU-4 landen momenteel niet veel hoger. Een stabiele markt is hoe de huidige stemming het best omschreven kan worden. Een deze maand (maart) veel verder stijgende CS lijkt er niet echt in te zitten. Dan stevenen we af op de maand waarin de termijnmarkt voor het aprilcontract wordt afgewikkeld (27 april). Spanning en aardappelmarkt, zeker in de eerst vier maanden van een nieuw kalenderjaar, gaan de laatste jaren niet echt meer samen. Dus waar uiteindelijk de aprilnotering op wordt afgewikkeld laat zich raden, niet ver boven of onder het €30-niveau. Alhoewel gelet op de actuele (16 maart) termijnmarktnotering (€29,50) is een lagere afwikkeling niet ondenkbaar. Zou er namelijk meer vertrouwen zijn in een meer vastere markt (lees: verder prijsstijging) voor de komende weken, dan zou de actuele termijnmarktkoers eerder tussen €30,50 en €31 moeten staan. De angst voor een grote prijsverlaging de komende weken lijkt ongegrond, maar richting afwikkeling van het termijncontract een tikje terug is niet uit te sluiten.      

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden