Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt blijft stokstijf rond 30 euro staan

17 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

De termijnmarkt aardappelen zit muurvast rond het niveau van €30 per 100 kilo. Veel impulsen voor een hoger prijspeil zijn er niet. Aan de andere kant is prijstechnisch een stap omlaag ook niet aan de orde, zo lijkt het.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De stap omlaag leek overigens wel even in de lucht te hangen, toen eind februari de termijnmarkt van het april 2023 contract onder de €28 grens zakte. Dat zou het signaal zijn van een terugval van de fysieke markt. Blijkbaar hadden en hebben de afnemers niet veel belang in een lagere fysieke marktprijs in een fase dat nog druk wordt gecontracteerd. Het had dan ook een meer dan bijzondere ontwikkeling geweest als de aardappelmarkt oogst 2022 terug was gezakt richting het contractprijsniveau voor oogst 2023. Dit in de wetenschap dat er voor seizoen 2022/2023 een serieus verhaal te vertellen valt over de hectareopbrengst (fors lager) in België, maar zeker ook Noord-Frankrijk.

Goede stemming
In die zin geeft de huidige prijsontwikkeling met alle informatie die er beschikbaar is (hectare opbrengst België en Frankrijk, recordverwerking Europa, goede exportafzet van met name Agria, et cetera) met als voorlopige bovenkant €30 wel te denken. Stel nu dat er voor oogst 2023 geen bijzondere marktimpulsen te melden zijn, waar was dan de gemiddelde marktprijs dan op uitgekomen? Het antwoord laat zich raden. Als de aardappelmarkt een plafond heeft tot ver in het bewaarseizoen op €30, waar wordt dan de bodem gevonden? Is dat €20 of €15 of nog lager?

Uiteindelijk gaat de tijd dat ons leren. Het verleden heeft ons al wel geleerd dat op momenten dat er te veel aanbod is door een bovengemiddelde oogst per hectare (denk aan oogstjaar 2014 en 2017), dit de prijsontwikkeling niet ten goede komt. Het feit dat een forse prijsval niet meer kan voorkomen, is een misvatting. Vergelijk het maar met de ontwikkeling van de rentestand de laatste twaalf maanden, die fors is opgelopen. In die zin is het huidige contractprijsniveau die afnemers bieden een prima mogelijkheid voor een goed bedrijfsresultaat voor 2023. Hoe de situatie zich nadien gaat ontwikkelingen wordt de komende jaren wel weer ervaren, maar vandaag groeien de bomen tot in de hemel. Dus dat is goed nieuws.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox