Shutterstock

Analyse Aardappelen

Zijn alle fritesaardappelen al op?

24 Maart 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 22 reacties

Als je naar het aantal transacties kijkt zou je zomaar kunnen denken dat de fritesaardappelen op beginnen te raken. Echter dan zouden de verwerkers niet kunnen draaien en dat is natuurlijk zeker niet aan de orde! Met andere woorden: er liggen zeker nog aardappelen in de bewaring.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens insiders wordt er nog altijd volle bak gedraaid door de aardappelverwerkende industrie. De verwerkers hebben echter zoals het zich laat aanzien zich voldoende ingedekt voor de komende weken om maar niet de markt in te moeten. Wat er in de actuele markt nog wel wordt opgepikt - getuige ook de inbreng op de PAT-lijst - zijn rassen die wat minder bekend zijn, zoals Arsenal en Cardyma. Wat wellicht impliceert dat juist voor de vrije handel op de dagmarkt het aanbod van rassen als Fontane en Innovator maar zeer beperkt zou kunnen zijn.

De blik vooruit
Verwerkers richten zich meer op de aanschaf van aardappelen op levering na de maand april, bijvoorbeeld Markies levering mei op €33 of Fontane op €31,50. Van deze handel wordt weinig vernomen en toch moet het gedaan worden, de schoorsteen moet immers ook tegen die tijd roken. Dat lastig waarnemen van handel maakt het noteren vandaag de dag er niet makkelijker op. Geen handel betekent geen transacties, betekent lastig noteren. Echter er moet natuurlijk wel genoteerd worden anders valt de prijsreferentie weg en kan er bijvoorbeeld geen cash settlement worden gemaakt. Kortom een lastige aangelegenheid die zelfs nu er een duidelijk verhaal te melden is met de krappe voorraad aardappelen in bijvoorbeeld Frankrijk, niet anders is. Interessant hoe de sector als het om fritesaardappelen gaat dit probleem gaat tackelen. Of wellicht is het geen probleem. De tijd gaat ons dat leren, maart 2024 weer eens verder kijken!  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden