Agrifoto

Analyse Aardappelen

Eerste termijnhandel in het juni 2023 contract

29 Maart 2023 - 10 reacties

Het heeft even geduurd maar woensdag 29 maart werden er voor het eerst dit seizoen juni termijnmarktcontracten verhandeld. De reden dat er nog geen posities was opgebouwd kwam doordat de clearingbank (Saxo) de juninotering nog niet had opgevoerd in zijn systemen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Inmiddels is het opvoeren van de notering alsnog uitgevoerd, zodat er gehandeld kon gaan worden. De eerste contracten zijn inmiddels verhandeld op €32,10, ca. €2 hoger dan de april 2023 notering waarvan de laatste contracten op donderdag 27 april kunnen worden verhandeld. Met de Cash Settlement (CS) van donderdag 30 maart nog voor de boeg zijn er nog 5 CS-noteringen te gaan. In het geval van het juni contract zijn er nog 10 CS-noteringen te gaan.

Doordat het junicontract al op donderdag 1 juni expireert is de looptijd na afwikkeling van het april 2023 contract slechts 5 weken. Het junicontract is min of meer een veredeld mei contract. Stel de aprilnotering wikkelt af rond het €30 niveau wat overigens niet helemaal ondenkbaar is gezien het feit dat er best nog wel aardappelen afgerekend moeten worden op basis van de CS, kan een stap in 5 weken naar bijvoorbeeld €33 begin juni best nog wel pittig zijn. Aan de andere kant vervagen de belangen na 1 mei van het afrekenen, waardoor de markt wellicht nog rare bokkensprongen kan maken, hoewel aardappelmarkt en bokkensprongen zijn een combinatie die met het verder wegvloeien van de handel uit de aardappelbranche steeds minder zichtbaar is. Beter gezegd de aardappelmarkt is niet (meer) te vergelijken met de uienmarkt.     

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden