Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Prijs Spaanse aardappelen heeft uienmarkt-trekjes

30 Maart 2023 - Niels van der Boom

De prijs voor aardappelen in Spanje vertoont een beeld dat veel weg heeft van de Nederlandse uienmarkt. Een plotselinge prijsexplosie is eind maart ontstaan. Niet alleen de vroege aardappelen worden duur betaald. De krapte op de markt werkt ook door in de markt voor bewaaraardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het zit de Spaanse aardappelsector niet mee dit jaar. In de eerste twee maanden zorgden periodes met vorst ervoor dat de reeds gepote gewassen op achterstand werden gezet. Vervolgens werd het al vroeg in maart tropisch warm, met temperaturen tot 30 graden. Momenteel kampt het zuiden opnieuw met hoge temperaturen tot 33 graden.

Waar de aardappelmarkt in Noordwest-Europa muurvast zit ondanks een krappe beschikbaarheid en grote vraag, is dat in Spanje wel anders. Vooral de tafelaardappelprijzen zijn vanaf maart omhoog geknald. Dat werkt ook door in de prijs van oude aardappelen uit de bewaring.

Minder import
De ongunstige groeiomstandigheden zorgen voor vertraging in de oogst. De Spanjaarden moeten nu primeuraardappelen in Egypte en Israël aankopen om in de behoefte te voorzien. Het zorgt er ook voor dat de prijs van bewaaraardappelen flink aantrekt. Normaal importeert het land een behoorlijk volume uit Frankrijk. Aangezien de beschikbaarheid daar dit seizoen bijzonder krap is valt dat niet mee.

Het Spaanse landbouwministerie Magrama rapporteert voor half maart een consumentenprijs van €56,40 per 100 kilo voor tafelaardappelen. Dat is in de recente historie nog niet zo hoog geweest. Insiders verwachten dat de prijs nog verder gaat stijgen. Normaal gesproken bereikt de aardappelprijs pas begin mei zijn piek, wanneer er voldoende nieuwe oogst beschikbaar is.

Voor oude oogst uit de bewaring is de prijs ook flink gestegen bij telers. In de provincie Léon wordt voor Agria inmiddels €42 per 100 kilo betaald.

Twee weken vertraging
Door de vorstschade is de oogst met minimaal twee weken vertraagd. Pas eind april worden de eerste aardappelen uit Murcia en Cartagena verwacht. Andere regio's volgen later. Het gaat daarbij om niet huidvaste aardappelen en een beperkt volume. Op Mallorca worden al wel aardappelen geoogst, maar ook dat is slechts een klein volume dat bovendien veelal de exportmarkt op gaat.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden