Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt tendeert duidelijk wat vaster

1 April 2023

De aardappelmarkt tendeert met de eerste week van april voor de deur duidelijk wat vaster. De echte dip waar de termijnmarkt voor het aprilcontract 2023 op hintte door in februari terug te zakken naar onder het niveau van €28, was nauwelijks terug te zien in de fysieke markt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De laatste weken lag de 'prik' in de fysieke markt voor directe levering van fritesaardappelen tussen €28 en €30, afhankelijk van de ligging (bijvoorbeeld Duitsland of Frankijk) voor Fontane en vergelijkbare rassen tot €31 voor Innovator. Voor latere levering (zoals voor mei) werd tot €33 (voor bijvoorbeeld Markies) gemaakt. Vooral de afgelopen week (week 12) werd het algemene prijsniveau van €30 meer als onderkant gezien waardoor gezien de actuele stemming (prijshoudend tot vast) de markt nu een volgende stap zou kunnen maken.

Omslag
De eerste indicatie van een vaster tenderende markt is te zien aan de Belgapom-notering van vrijdag 31 maart, die weliswaar voor Fontane en Challenger onveranderd op €30 noteerde, maar waarbij de stemming als 'vast' werd betiteld. Dit is niet zelden een signaal dat de notering naar een hoger prijsniveau kan de eerst volgende keren. Welke stap er qua prijs dan gemaakt gaat worden is nog even afwachten, maar gelet op de huidige juni 2023 notering (slotstand vrijdag 31 maart €32) is € 31,50 of wellicht nog wat meer zeker niet ondenkbaar. Een teler die op €30 heeft gewacht met aanbod geven, zal dat een paar euro hoger ook niet zo snel doen als dat niet nodig is. Daarbij komt ook dat de telers toch een keer naar het land gaan (er is droger weer op komst) om te starten met het nieuwe seizoen. Aardappelen verladen kan dus wat lastiger worden arbeidtechnisch. Kortom: de komende periode van de bewaarperiode zal op een hoger prijsniveau kunnen gaan, wat op zich ook niet meer ligt dan in de lijn van de verwachting.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden