Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aardappelareaal in VS krabbelt langzaam op

12 April 2023 - Niels van der Boom

Een goede vraag naar fritesaardappelen zorgt ervoor dat het areaal consumptieaardappelen in de Verenigde Staten voor 2023 weer licht toeneemt. Vooral in de aardappelstaten Idaho en Washington is duidelijk meer vraag van verwerkers. Toch blijft het teeltoppervlak een van de kleinste ooit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In 2022 kromp het aardappelareaal naar 365.000 hectare. Niet eerder in de recente historie werden zo weinig aardappelen verbouwd. Insiders verwachten dat hier dit jaar verandering in komt. Een toename van 2,4% wordt ingeschat. Dat is goed voor 373.500 hectare. Vooral in Idaho en Washington gaan meer aardappelen de grond in, zo is de gedachte.

Aardappeltoppers
Met 123.000 en 64.750 hectare zijn deze twee staten absoluut de aardappeltoppers in de VS. Procentueel gezien laten staten als Texas, Californië en Nebraska een grotere groei zien, maar het areaal is daar vele malen kleiner. Een toename van 3% in de belangrijkste staten zet veel meer zoden aan de dijk.

Een toename van bijna 9.000 hectare is zeker significant te noemen, maar kijk je naar de langere termijn, dan valt dit mee. Als het wordt bewaarheid dan verbouwt de VS dit jaar zijn op drie na kleinste areaal in dertien jaar tijd. Alleen in 2020 en 2022 werden minder aardappelen geteeld.

Late start in Idaho
De grootste aardappelstaat, Idaho heeft afgelopen winter relatief veel neerslag gehad waardoor vochtreserves zijn aangevuld. Toch blijven reservoirs een kwart minder gevuld dan gemiddeld. Restricties op het watergebruik zijn daarmee aannemelijk dit groeiseizoen. Begin april viel in het oosten van Idaho nog enkele centimeters sneeuw waardoor het planten van de vroege rassen ongeveer twee weken op schema achterloopt. Het koude weer kan een impact hebben op de opbrengsten.

De tafelaardappelmarkt laat recordhoge prijzen zien dit jaar. Toch denken insiders dat het areaal niet veel uit gaat breiden. Afnemers van tafel- en vlokkenaardappelen proberen wel meer te contracteren. Het is lastig om te bepalen wat bij de fritesaardappelteelt gebeurd. Onderhandelingen tussen de drie fabrieken en telers zitten muurvast. Wat ook een remmend effect heeft, is de beschikbaarheid van kwalitatief goed pootgoed. Telers moeten noodgedwongen voor een lagere klasse kiezen, meer snijden, ruimer poten of farm saved seed gebruiken.

Meer vroege aardappelen
In Washington is de situatie vergelijkbaar. Ook daar zijn het de fritesfabrieken die trachten meer hectares aardappelen te contracteren. Vanaf begin maart is in het belangrijkste teeltgebied, de Columbia Basin, onder goede omstandigheden gepoot. Vanwege de krapte op de vrije markt hebben telers getracht zoveel mogelijk vroege aardappelen te poten. Lage temperaturen en sneeuwval zorgen ervoor dat de beginontwikkeling traag verloopt. Het weer in mei en juni moet uiteindelijk bepalen wanneer de nieuwe oogst zich aandient.

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA komt pas eind juni met zijn eerste cijfers voor het aardappelareaal van dit jaar. Insiders zijn het erover eens dat vooral de fritesindustrie trekt aan het de teelt. Logisch gezien de vraag en het productietekort dat afgelopen jaar werd gezien. Afhankelijk van de verwerker en teeltregio zijn telers nog in onderhandeling over de prijzen, waar volgens hen niet voldoende premie zit ingebouwd om de risico's af te dekken. In 2022 zorgde een koud en laat voorjaar, gevolgd door een hete zomer, voor lagere opbrengsten.

Tafelaardappelen stabiel
De vrije tafelaardappelmarkt voor Russet-rassen is booming in de VS en staat op recordhoogte. Prijzen zijn tot 80% boven vorig jaar opgelopen. Insiders denken daarom dat dit areaal maar mondjesmaat toeneemt. Vooral door watergebrek, een tekort aan pootgoed en hogere teeltkosten. Ook het aardappelenareaal voor de chipsindustrie blijft stabiel.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden