Analyse Aardappelen

Markt fritesaardappelen op weg naar 35 euro

14 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

Grote uitspattingen zijn niet zo aan de aardappelmarkt besteed. Zoetjes aan gebeurt er wel wat op de markt. Verwerkers draaien volle bak door en het aanbod van aardappelen is zeker in België en Frankrijk beperkt. Maar het gaat allemaal wel in eigen tempo, zodat het lijntje niet breekt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Belgische aardappelverwerkende industrie heeft in 2022 6,2 miljoen ton aardappelen verwerkt. Dat is maar liefst 18% meer dan in het vorige recordjaar 2019. De Nederlandse verwerkers doen niet veel onder voor hun Belgische collega's en hebben afgelopen seizoen ook al verschillende maandrecords aangescherpt. Aan de vraag op de aardappelmarkt mankeert het dus niet, zo lijkt het.

Verschillende telers kijken ook al naar de vroege aardappelen. Met het poten wil het nog niet erg vlotten door het tot nu toe natte voorjaar. Maar het is nog geen mei en voor volgende week wordt beter weer voorspeld. Over opbrengsten van de vroege aardappelen valt dan ook eigenlijk nog weinig zinnigs te zeggen. Met het voorjaars werk - dat bij de meeste akkerbouwers toch een paar weken is opgeschoven - in aantocht kan het voor de verwerkers nog weleens lastiger worden om aardappelen in handen te krijgen. Zeg nou zelf, het is na een lange winter toch leuker om het land in te gaan dan om aardappelen af te leveren.

Druk op de ketel
Terug naar de actuele markt, dan valt op dat de PotatoNL begin deze week over vrijwel de hele linie een stapje omhoog heeft gezet. De Belgapom maakte een grotere stap en ging van €30 naar €32,50 voor Fontane en Challenger en noteerde de stemming vast. Voor Markies ging de waarneming naar €33,50 eveneens bij een vaste stemming. Ook de termijnmarkt heeft de weg omhoog gevonden. Wat op de achtergrond mogelijk wel een dempend effect heeft, is dat een deel van de aardappelen op de één of andere manier afgerekend worden op de afwikkeling van het aprilcontract. De cash settlement is deze week met €0,40 gestegen naar €30,70 per 100 kilo.

De spanning in de markt wordt daarmee verder opgevoerd. Verwerkers kunnen de aardappelen goed gebruiken. Door de prijs op te drijven komen er geen extra aardappelen bij. Maar telers met vrije aardappelen zijn nog niet erg enthousiast om aanbod te geven voor de huidige prijzen, zo lijkt het. Telers hebben wat dat betreft aanmoediging nodig om de schuurdeuren open te doen. Wat zeker ook mee zal spelen is dat verwerkers ook niet willen dat de concurrent er met de buit vandoor gaat. Al met al een cocktail waarin de aardappelmarkt zich op lijkt te maken voor een volgende stap omhoog.

Op de fysieke markt is dat eigenlijk al aan de gang en worden hogere prijzen betaald dan de noteringen en termijnmarkt doen voorkomen. Op de DCA Transactieapp vandaag staat bijvoorbeeld een transactie van €35 voor mei/juni, maar ook een transactie voor Agria van €40 gedaan in maart. Dat legt misschien ook wel het probleem bloot waarmee de aardappelmarkt kampt. Afnemers trekken de trukendoos open om hoge prijzen maar vooral zo lang mogelijk buiten de noteringen te houden. Telers kunnen daar met de Transactieapp of de VTA lijst makkelijk omheen, maar al dan niet op aandringen van de handelaar/afnemer wordt die mogelijkheid lang niet altijd gebruikt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden