Agrifoto

Nieuws Aardappelen

PotatoNL zet een reuzensprong met notering

17 April 2023 - Niels van der Boom - 3 reacties

De PotatoNL maakt een fikse sprong in de notering voor maandag 17 april. De categorie 1 laat een behoorlijk hogere prijs zien aan de bovenkant, maar het is vooral de categorie 2 die omhoog gaat. Voor de premiumrassen als Agria wordt door verwerkers behoorlijk betaald. Zowel op direct als de langere termijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PotatoNL houdt de onderkant van de categorie 1 (fritesgeschikt NL/BE/DU) met €30 per 100 kilo gelijk maar plust aan de bovenkant tot €36,50. Dat was een week geleden nog €32. De categorie 2 gaat van €32 tot zelfs €39, vooral door inbreng van het ras Agria. Dat ras laat nu een behoorlijke bandbreedte van €30 tot €39 zien. Deze bedragen worden betaald voor partijen bewaard in kisten. Die gaan niet alleen voor frites weg maar ook de schillerij.

Prijsbeweging
Gespreksleider van de noteringscommissie Watze van der Zee beaamt dat de bandbreedte groot is, maar 'het weerspiegelt wel de huidige markt', legt hij uit. "Tijdens het samenstellen van de vorige notering was al te merken dat de prijs verder ging stijgen. Dat het zo snel ging gebeuren had ik niet verwacht. Donderdag 20 april eindigt het aprilcontract op de aardappeltermijnmarkt. Wanneer die is afgewikkeld kan de markt waarschijnlijk verder omhoog kijken. Dat zien we nu al gebeuren."

De gespreksleider geeft aan dat het niet moeilijk was om de handen van de verschillende partijen binnen de noteringscommissie op elkaar te krijgen. Dat handel en verwerking zonder veel discussie akkoord gaan, doet vermoeden dat er meer prijsstijgingen in het vat zitten. Vreemd is dat niet wanneer je een blik op de kalender werpt. Dat er in de tweede helft van april nog amper een aardappel in de grond zit is bijzonder te noemen. Zelfs van de vroege rassen is er maar weinig uitgepoot. Dat heeft onherroepelijk impact op de aansluiting tussen de oude en nieuwe oogst. Die zal zeker later zijn.

Kopen op termijn
Reden voor de verwerkers in Nederland en België om ook veel zaken op termijn te doen. Dat is terug te zien in de inbreng op de DCA PAT-Index. Van de 27 transacties, die door de vier Nederlandse verwerkers zijn ingebracht, zijn er tien voor levering op termijn. Vooral mei en juni. Opvallend is dat daar maximaal €35 voor wordt betaald, terwijl dat in de huidige markt ook al op direct wordt betaald.

Door op termijn prijsafspraken te maken vallen koopovereenkomsten buiten het protocol van PotatoNL. Die stelt dat binnen een maand na de koop de aardappelen opgehaald moeten worden. Ook is bekend dat soms transacties tot stand komen die niet gemeld worden op verzoek van de koper. Van der Zee kent de praktijken maar zegt daar als gespreksleider weinig tegen te kunnen doen. "Er zijn allerlei manieren om de notering te beïnvloeden. Daar kun je kwaad om worden – en dat doen we ook – maar het is aan alle partijen om hier goed mee om te gaan."

Verdere verhoging
Van der Zee is positief over de aardappelmarkt, die na een eerste stap in januari nu pas echt loskomt. "Wanneer je naar het tempo van verwerking in Nederland en België kijkt – gekoppeld aan de krappe aardappelvoorraden – dan kan het niet anders dan dat er nog meer prijsverhogingen in het vat zitten. Het poten moet nog goed en wel beginnen, het is koud en de grondomstandigheden zijn niet ideaal."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden