Shutterstock

Analyse Aardappelen

Aardappelmarkt heeft niveau van 40 euro in beeld

21 April 2023 - 3 reacties

De aardappelmarkt in de EU-4 landen voelde de afgelopen weken onverminderd vast aan. Dat heeft geresulteerd in een markt die forse stappen heeft gemaakt in korte tijd van gemiddeld €30 per 100 kilo naar nu €35 met de maand mei voorzichtig in beeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De forse prijstap omhoog is ook terug te zien aan de april 2023-notering die overigens volgende week, donderdag 27 april, zal afwikkelen. Naar verwachting zal de cash settlement (CS) waarmee de nog openstaande contracten zullen worden afgewikkeld net boven het €35-niveau gaan uitkomen. Hiermee doet de aardappelmarkt recht aan de ontwikkelingen van oogst 2022 die met name in België en Frankrijk flink ondermaats bleef. Neem daarbij de prima afzet van het eindproduct en de dito vraag naar aardappelen, en het verhaal seizoen 2022/2023 is geschreven. Opmerkelijk was dan ook dat nog maar kort geleden de termijnmarkt terugzakte naar €28, terwijl er op hetzelfde moment rond €25 werd gecontacteerd voor oogstjaar 2023. Het vertrouwen in een positieve afloop ondanks alle bekende informatie, met name uit België en Frankrijk, was blijkbaar beperkt. Achteraf bekeken een misvatting kijkend naar wat er nu gebeurt qua marktprijsontwikkeling.

Op zoek naar de top
Feit blijft dat de bal (lees: markt) lang onder water is gehouden en nu in combinatie met het toch duidelijk wat latere voorjaar in rap tempo naar boven komt. De vraag die opkomt is wat er verder mogelijk is qua marktprijsniveau. Het is nog geen 1 mei en de gemiddelde marktprijs staat al half in de dertig! Het bewaarseizoen is nog lang niet ten einde, dus waarom op korte termijn niet richting €40? De marktprijsontwikkeling mag zeker als historisch worden gezien, want in het seizoen 2018/2019 bleek het huidige prijspeil (€35) toch echt de bovenkant. Inmiddels zijn we flink wat jaren verder en leven we als het om de kostprijs gaat, maar ook de afzet van eindproduct, echt in een andere wereld, getuige ook het contractprijsniveau voor oogstjaar 2023.

Na volgende week is het over met het termijncontract van de april 2023-notering en is er door de perikelen vanwege het afhaken van de clearing (Saxo Bank) geen goede indicatie meer als het gaat om de termijnmarkt van de juni 2023 notering. Het 'verhaal' moet worden gemaakt vanuit de fysieke markt, waarbij zoals gezegd €40 de volgende stap is. En wat is dan verder mogelijk? Willen/kunnen fritesfabrieken nog meer voor de grondstof betalen of wordt €40 het nieuwe prijsplafond dat nog maar kort geleden (oogst 2018) op €30 lag? Interessante tijden die alle belanghebbenden met veel belangstelling zullen gaan volgen aangezien het inzicht geeft over wat er mogelijk is voor de komende oogstjaren!

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden