Agrifoto

Analyse Aardappelen

Nok nok, wie klopt daar op de aardappelschuur?

28 April 2023 - Redactie Boerenbusiness - 21 reacties

Nok nok wie klopt daar op de deur van de aardappelschuur... Het lijkt wel het begin van een sprookje en dat is het ergens ook wel. Want ga maar na, wanneer is er in de recente geschiedenis als het om de fritesaardappelinkoop gaat nu €40 betaald. En dat terwijl de meimaand nog moet beginnen!

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is een ongekend inkoopoffensief dat de laatste dagen is begonnen in vooral het zuidwesten van Nederland en dan nog specifieker in Zeeuws-Vlaanderen. Telers hadden soms op een dag meerdere geïnteresseerden al 'kloppend' op de (aardappelschuur)deur. Zonder problemen werd €40 per 100 kilo voor rassen als Fontane, Ramos en Challenger betaald voor binnen een week laden. De prijssprong was ook direct terug te zien in de Belgapomnotering van vrijdag 28 april (€40 voor Fontane en Challenger stemming prijshoudend). Maar opvallend was ook de Duitse REKA, die normaliter wat conservatief en eerder volgend noteert, die vrijdag 28 april tot €41 voor Innovator op het bord zette; onderkant was €39,50 voor Fontane en Challenger. De Nederlandse PotatoNL-notering zal maandag vanzelfsprekend volgen, echter de Nederlandse industrie maakt zeker niet zoveel haast als de Belgische collega-fritesverwerkers, wat mede komt door het verschil in inkoopstructuur. Zo worden in Nederland veel aardappelen afgerekend op basis van een meelevercontract, terwijl de Belgen veel meer de inmiddels verschrompelde vrije markt op moeten.

Wat zit de limiet?
Dat roept direct de vraag op hoever de gemiddelde fysieke marktprijs van fritesaardappelen nog kan stijgen. Voor bijvoorbeeld Agria met een exportbestemming, waarvoor nu al af tot €42 per 100 kilo betaald, zou €45 of zelfs €50 haalbaar kunnen zijn, mede en vooral door de vraag vanuit Zuid-Europa. Of bijvoorbeeld €45 voor fritesaardappelen ook betaald gaat worden? Tsja, wie zal het zeggen, maar komende weken weten we het. De termijnmarkt juninotering 2023 doet in ieder geval een voorzet door vrijdag 28 april te sluiten op €41,50.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden