Shutterstock

Analyse Aardappelen

De aardappelpuzzel gaat stukjes missen

12 Mei 2023 - 10 reacties

De puzzelstukjes vallen niet in elkaar. Sterker, langzaam maar zeker komen verwerkers erachter dat er stukjes missen in de aardappelpuzzel. We leven eind week 19 met een aanhoudend wisselvallig weerbeeld en een gemiddelde EU-4 marktprijs van fritesaardappelen van dik €40 per 100 kilo. We hebben tot half juli (einde bewaarperiode en overgang naar nieuwe oogst) nog een lange periode te gaan. Hoe dat op te lossen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door meer te bieden op de nog te koop zijnde vrije aardappelen. Het aandeel vrij op de totale oogst is de laatste jaren verder afgenomen. Het wordt maar weer eens duidelijk dat zoveel mogelijk aardappelen vastleggen de volatiliteit juist verhoogt. Vandaag de dag een tekort en op zoek naar de laatste aardappelen en een marktprijs richting €45, volgend jaar of het jaar daarna voldoende aardappelen en zijn er geen kopers. De volatiliteit van de teelt, maar tegenwoordig ook de afzet van het eindproduct, zal alleen maar toenemen; iets wat de spreadsheet-'kunstenaars' lastige momenten zal gaan bezorgen.

Spannende finale
Momenteel wordt er bijvoorbeeld door verschillende verwerkers voor levering deze maand €42,50 voor reguliere Agria geboden, dezelfde partijen zouden richting export €45 tot €48 per 100 kilo kunnen opleveren. Voor Agria in kisten en mechanische koeling wordt zelfs tot boven het €50-niveau geboden, waarbij de koper het levermoment bepaalt. Afhankelijk van de regio wordt momenteel voor rassen als Fontane en Markies tussen €42 per 100 kilo en €45 (Vlaanderen) betaald.

Met minimaal nog acht weken te gaan voor de overgang naar oogst 2023 kan het eenvoudig weg niet anders dan dat er capaciteit zal moeten worden afgebouwd. De eerste vroege aardappelen lopen immers ook enige vertraging op, het 'beetje' aardappelen dat als reserve in Zuid-Europa wordt geteeld kan ook nooit het gat gaan opvullen. Een best wel bizarre ontknoping van oogstjaar 2022, die wel eens direct zijn (positieve) weerslag kan gaan hebben op seizoen 2023/24 met markprijzen (denk aan €30) die normaliter te zien zijn in prijstechnische topjaren.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden