Agrifoto

Analyse Aardappelen

Tsjonge, komt dan 50 euro in beeld voor aardappelen?

19 Mei 2023 - 20 reacties

Wie had ooit kunnen denken dat er voor reguliere fritesgeschikte aardappelen €50 per 100 kilo betaald zou worden! Naar verluidt zou dat in België voor Fontane volgende week laden betaald zijn. Daarmee wordt prijstechnisch record op record gestapeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Was nog niet zo heel lang geleden (de eerste maanden van 2023) €30 per 100 kilo de bovenkant van de markt, de laatste weken wordt in rap tempo het €35-, €40-, en nu het €45-niveau geslecht. Een marktsituatie die zich de laatste decennia zelden tot nooit heeft voorgedaan in de Europese fritesaardappelmarkt. Zelfs in het extreem droge oogstjaar 2018 werd er uiteindelijk niet meer betaald dan €35. De april 2019-notering van de termijnmarkt wikkelde destijds af op nog geen €28. Later in het bewaarseizoen steeg de markprijs pas verder.

Barometer
De verwerkers kunnen, of beter gezegd moeten blijkbaar de aardappelen hebben, waarbij de inkoopprijs minder relevant schijnt te zijn. Nu is een vragende markt altijd positief voor de bezitter van aardappelen, maar dat de balans zo zou doorslaan naar boven was haast ondenkbaar. Na een voorzichtige zijstap begin deze maand in België, waarbij de Belgapomnotering wat langer bleef hangen op €40 ten opzichte van de noteringen in vooral Nederland en Duitsland, wordt de gashendel weer opengezet. Geruchten dat verwerkers minder zouden gaan draaien blijven vooralsnog geruchten. Waar deze haast 'bankrun' op aardappelen ophoudt en dan vooral op welk prijsniveau, is nog de vraag. Het bewaarseizoen is nog lang niet teneinde. Feit is dat het barometertje 'termijnmarkt' vandaag (vrijdag 19 mei) €45 noteert. Volgende week expireert het laatste contract voor oogst 2023, waarmee dan vooral de diverse noteringen voor de prijsindicatie moeten gaan zorgen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden