Agrifoto

Analyse Aardappelen

Aardappelen in de EU duur? Kijk eens naar Engeland

26 Mei 2023 - 19 reacties

De aardappelmarkt is op drift geraakt. Vooral voor frites en vers zijn de aardappelprijzen in de EU-4 landen de laatste weken explosief is gestegen naar prijsniveaus die haast onwerkelijk aandoen. Dat staat als een paal boven water. Aan de overkant van het kanaal (Engeland) heeft de markt zich nog doldriester ontwikkeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Omgerekend naar euro's worden er prijzen met bestemming verse fritesmarkt (fish and chips) voor Agria en Markies betaald van €80 per 100 kilo, oplopend naar bijna €100! Nog nooit eerder vertoond in zijn ruim dertig jaar lange werkzame leven in de handel, vertelt een handelaar. Dat deze uit Engeland niet onbelangrijke informatie als het gaat om de aardappelmarkt vrijwel voorbijgaat aan het zicht van de belanghebbende in de EU-4 landen, is het gevolg van het verdwijnen van de marktprijsinformatie zoals van AHDB Potatoes (Potato Council). De organisatie van deze marktinformatie gaf een aantal jaren geleden aan ermee te stoppen, het gevolg van een financieringskwestie. Best wel bizar, want hoe moet een Engelse teler zich voelen die prima bewaaraardappelen bezat maar deze twee maanden geleden voor veel minder geld heeft verkocht. De vraag is op basis van welke informatie hij dat gedaan heeft; de stand van de zon en sterren of zo?

Graadmeter
Het duiden van de aardappelmarkt in de EU-4 landen gaat sowieso een stuk beter met bijvoorbeeld de Duitse REKA, de Nederlandse PotatoNL en de Belgische (PCA/Fiwap/Belagpom) noteringen. Een andere sterke indicator voor prijsontwikkeling, zeker voor het bewaarseizoen uit, is de termijnmarkt. Deze verkeert echter in een soort pauzestand door de perikelen die er zijn als het gaat om de partijen die de financiële afwikkeling verzorgen. Medio juni zal daar volgens DCA Finance echter verandering in moeten komen. In de tussentijd wordt er voor het april 2024-contract alleen genoteerd, €27,50 bieden/€40 laten, en geen handel/omzet gedaan. Een prijsindictie waar je in basis helemaal niks mee kan!

De fysieke markt in de EU-4 landen heeft voor wat betreft de afgelopen week een reuzestap gemaakt van €40 à €45 naar vandaag de dag (vrijdag 26 mei) gemiddeld bijna €50 per 100 kilo. De notering van het juni 2023-termijncontract dat volgende week (22) expireert, tikte zelfs €52 aan. Voor rassen zoals Agria met andere bestemmingen dan (diepvries)fritesverwerking worden nog hogere prijzen gemaakt, tot (zover bekend) €58,50 voor Agria uit de kistenbewaring met mechanische koeling voor 15 juni te leveren, tot €62,50 bij leveren voor 15 juli. Spannend blijft het sowieso nu het voorjaar toch echt wat is verlaat en de opkomst van de nieuwe aardappelen niet overal lekker verloopt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox