Agrifoto

Analyse Aardappelen

Eerst prijs vroege af land aardappelen gespot

5 Juli 2023 - 5 reacties

De aansluiting tussen oude en nieuwe oogst aardappelen blijft spannend. De vroege rassen hebben een achterstand in de groei door het koude voorjaar, gevolgd door een natte periode. Hier kwam direct een hele droge periode achteraan, waardoor het lastig vooruit kijken is wanneer de eerste nieuwe aardappelen beschikbaar zijn.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het lijkt wel een perfect storm voor de fritesverwerkers. Alles komt samen. Een tekort aan oude aardappelen levert voor de enkele vrije partijen een recordprijs op van €60 per 100 kilo. De groei van de vroege aardappelen is vertraagd, terwijl de vraag naar frites wereldwijd ongekend groot is en de fritesprijzen (voorgebakken) daardoor recordhoog blijven. Toch wordt door sommige verwerkers voor een periode van wel vier weken een aantal productielijnen stilgezet. Dat is overigens niet ongebruikelijk in deze tijd van het jaar, maar het gebrek aan grondstof is daar ongetwijfeld ook debet aan.

Inmiddels is een enkele fabriek bezig met de aanvoer vanuit Bordeaux, waar ook een 'beetje' teelt is opgezet. Hier wordt vooral Innovator op contract geteeld om de fastfood te voorzien in de honger naar de gewenste frites. Verwerkers willen of beter gezegd moeten zo snel mogelijk over op de vroege aardappelen, al was het maar omdat de oude aardappelen gewoon op zijn. Telers zijn nog niet gemotiveerd om te beginnen met rooien. De kilo's zitten er nog niet echt onder en door de grote hoeveelheid contracten hebben zij dan ook geen vrije aardappelen om te verkopen.

Wachten op kilo's
Telers willen wachten met oogsten om zo de kilo's er nog bij te laten groeien en nog wat vrije aardappelen te creëren die zij dan tegen een (mogelijke) hoofdprijs kunnen verkopen. De zin om wat aanbod te geven, kan echter wel wat veranderen met een wat meer wisselvallig weertype dat wordt verwacht (wind uit de zuidwesthoek). Een rondgang onder telers van de vroege aardappeltelers leert dat de verwachtingen over de prijs voor levering af land vanaf week 29/30 ver uit elkaar liggen. De meeste behoudende schatting ligt rond €35 oplopend naar €55 (gebaseerd op de prijs van de oude aardappelen). Het argument daarbij is dat met 30 ton gecontracteerd er maar maximaal 5 tot 10 ton vrij te verkopen valt. De hoge kosten zouden niet voldoende zijn voor het gewenste eindsaldo.

Inmiddels is de eerste transactie gemeld (3 juli 2023) op de DCA Transactie App voor vroege aardappelen levering week 30. Deze meldt €49 voor 350 ton Inova 35mm opwaarts, levering af zuid. Overigens is Inova een echt (vastkokend) tafelaardappelras, maar wordt door de kopende partij toch echt tot frites verwerkt. Over hoge nood gesproken.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden