Agrifoto

Nieuws aardappelen

Eindspurt aardappelmarkt geeft pool Q-potato vleugels

10 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Q-potato heeft de prijzen voor de consumptiepool voor oogst 2022 bekendgemaakt. Vooral in de staart van het seizoen maakte de markt nog een sprong omhoog. Heeft de pool van Q-potato daarvan kunnen profiteren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde poolprijs zonder voorverkoop komt uit op €32,73 per 100 kilo. Agria is het grootste ras in de pool en daarvan komt de prijs uit op €34 bij Q-potato. Markies doet €33,75 Innovator €33,25 en Fontane €30,75. "Het gemiddelde resultaat voor onze telers komt uit op €16.000 per hectare, een resultaat waar we trots op zijn", vertelt Dirk van de Water, verantwoordelijk voor de in- en verkoop van consumptieaardappelen bij Q-potato. "Dat het zo spectaculair zou worden op het einde van het seizoen hadden wij niet voorzien, maar dat heeft uiteindelijk wel een forse bijdrage geleverd aan het poolresultaat." De telersvereniging heeft ervoor gekozen dat dit resultaat aan de gehele poolperiode van november tot en met juli komt. De bewaarstaffel voor de pool is gelijk gesteld aan die van de vaste prijscontracten. "De bewaarvergoeding moet de extra kosten dekken die de telers maken om de aardappelen langer te bewaren. Niets meer en niets minder", zegt Van de Water.

Zekerheid is niet gratis
In een vooruitblik op het nieuwe seizoen is Van de Water positief. "Er zit een flink gat tussen de oude en nieuwe oogst. De oude oogst is weken eerder op, terwijl de nieuwe zomaar twee weken later zijn. Het groeiseizoen is tot nu toe matig verlopen, maar de maanden juli, augustus en september zijn bepalend voor de uiteindelijk opbrengst. Een echte topoogst wordt het niet meer, terwijl de vraag naar aardappelen vanuit de industrie groot is." De verwerkende industrie is afgelopen winter met relatief hoge contractprijzen de boer op gegaan en telers hebben veel aardappelen vastgelegd. Volgens Van de Water is dat schijnzekerheid die de teler daarmee koopt. "Als je risico's wil afdekken en zekerheid in de vorm van contracten wil kopen, moet je een premie betalen. Over de afgelopen tien jaar heeft onze pool gemiddeld €3 boven de vaste prijscontracten gepresteerd. Dat is bij een gemiddelde opbrengst €1.500 per hectare wat de teler kan verdienen zonder extra inspanning. Bij het inkopen van bijvoorbeeld kunstmest of diesel zitten verschillende telers en veel scherper op dan bij het verkopen van hun aardappelen. Ook dit seizoen begint de af land levering zeer waarschijnlijk boven contractprijs en je moet er niet van opkijken als het hele seizoen de dagprijs boven de contractprijs blijft staan."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden