Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Nog geen kilo's onder vroege aardappelen België

13 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 12 reacties

Het Vlaamse PCA heeft de resultaten van de eerste proefrooiing van het vroege aardappelras Amora gepubliceerd. De late pootdatum is goed terug te zien in wat er nu onder de planten zit. Ook zijn er grote verschillen tussen beregende en niet-beregende percelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde pootdatum van de percelen die door PCA gevolgd worden is 27 april. Slechts één perceel kon vrij vroeg gepoot worden, namelijk op 9 april. Ter vergelijking: de gemiddelde pootdatum in het langjarige gemiddelde is 2 april. In 2006, 2008 en 2018 werden de vroege rassen pas na half april gepoot.

De opbrengst van de acht percelen Amora ligt tussen de 8 en 44 ton per hectare. Het gemiddelde komt daarmee uit op 26 ton per hectare. Op de vier percelen die beregend zijn komt de gemiddelde opbrengst uit op 34 ton per hectare. Waar niet beregend is blijft de opbrengst in de proefrooiing steken op de helft, namelijk 17 ton per hectare. Gerekend naar het aantal groeidagen (73) ligt de gemiddelde opbrengst iets voor op het tienjarige gemiddelde dat op 24,5 ton per hectare staat. Op datum loopt de groei echter fors achter. Rond 10 juli (datum van monstername) zit het langjarige gemiddelde op 34 ton per hectare.

Aardappelen zijn nog weinig afgerijpt
De aardappelen zijn nog fijn. De gemiddelde opbrengst in de maat 50 op is 12 ton per hectare. Op één perceel waren er helemaal geen aardappelen groter dan 50 millimeter. Op één perceel was er beperkt 70 op aanwezig. De beregende percelen zijn nog nauwelijks afgerijpt. Bij de niet beregende percelen varieert de mate van afrijping tussen 15% en 65%. Gemiddeld over alle percelen zit de afrijping op 18% schrijft PCA. Het onderwatergewicht kon op één van de percelen niet worden vastgesteld omdat er onvoldoende knollen waren. Op de overige percelen zit het gemiddelde onderwatergewicht op 349 gram. Na 73 groeidagen een normaal cijfer, maar ander jaren zat het onderwatergewicht op 10 juli op 380 gram.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden