Avebe

Nieuws Aardappelen

Avebe trapt op de rem en verlaagt de basisprijs

14 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 7 reacties

De inschatting die Avebe gemaakt heeft voor de zetmeelaardappeloogst 2023 eerder dit jaar is te rooskleurig geweest. Dat is de conclusie die te trekken valt uit een bericht over de basisprijs dat de coöperatie naar zijn leden telers heeft gestuurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Avebe heeft de basisprijs (de prijs die de teler direct na leveren ontvangt dus voor het coöperatie resultaat) tussentijds aangepast naar €95 per ton. In maart, toen de basisprijs voor de oogst van 2023 werd vastgesteld, waren de marktvooruitzichten positiever dan nu. Avebe schrijft aan hun ledentelers: "De laatste maanden zijn consumenten voorzichtiger en stabiliseren verkoopprijzen. Hierdoor komt er versneld druk op de vraag (industrieel en voedingsmiddelenbranche). Ook onze voorraden lopen sneller op." Als oorzaak noemt Avebe de inflatie die hoog blijft en de economie die tekenen laat zien van recessie. Dat maakt dat de coöperatie het zeker voor het onzekere neemt en de basisprijs nu verlaagd.

Verdienvermogen
Avebe verwacht wel dat de campagneprijs over de oogst 2023 hoger uit komt dan €95 per ton. Daarvoor worden maatregelen genomen door de aardappelverwerker. Het verdienvermogen van de leden en het behouden van de aantrekkelijkheid van de zetmeelaardappelteelt staat volgens de coöperatie voorop. Vooral over dat laatste punt maakt de coöperatie zich al langer zorgen. Zo sprak David Fousert CEO van Avebe over concurrentie op de akker van andere gewassen als fritesaardappelen en zaaiuien. In het zelfde artikel voorspelde Fousert een record prestatieprijs voor boekjaar 2022/23 (de oogst van 2022) van €125 per ton, of zelfs nog iets meer.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden