Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Franse staat trekt de knip voor zetmeeltelers

17 Juli 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 1 reactie

Het zijn zware tijden voor de zetmeelteelt in Frankrijk volgens het Franse ministerie van landbouw. 2022 was een slecht jaar voor telers van zetmeelaardappelen. Om de teelt te behouden kondigt landbouwminister Marc Fesneau een steunpakket aan voor de telers, om hen te compenseren voor de sterk gestegen productiekosten.

De zetmeelteelt heeft het volgens het landbouwministerie al lastig sinds de coronapandemie. In 2022 kwam daar de oorlog in Oekraïne overheen. Die zorgde voor een enorme stijging van de productiekosten. Vooral kunstmest en brandstof werden een stuk duurder. Daarbij was 2022 ook nog eens een droog jaar, en dat had effect op de hectareopbrengsten van de fabrieksaardappelen. En waar bij andere gewassen de verkoopprijzen voor de telers mee omhoog gingen, liep dat bij de zetmeelaardappelen anders. Zetmeeltelers hebben voor aanvang van het teeltseizoen de prijs al vastgelegd en zijn contractuele verplichtingen aangegaan.

Tot 80% van de extra kosten vergoed
De kostprijsstijging kan daardoor niet doorberekend worden en is volledig bij de boer komen te liggen. Om de in de ogen van het Franse ministerie duurzame zetmeelteelt en bijbehorende verwerkende industrie in de benen te houden gaat vanaf 1 augustus een steunregeling open. In totaal is een pakket van €5 miljoen beschikbaar voor boeren die in 2022 en 2023 zetmeelaardappelen telen. Het doel van het steunpakket is dat tot 80% van de extra kosten die telers gemaakt hebben te vergoeden. De plannen van Fesneau zijn begin juli al goedgekeurd door de Europese Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Abonnee
Zeeuw 17 Juli 2023
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10905109/franse-staat-trekt-de-knip-voor-zetmeeltelers]Franse staat trekt de knip voor zetmeeltelers[/url]
Kijk dat is zorgen voor elkaar en continuïteit in de bedrijven incl verwerkende industrie. Het is tevens een gigantisch afzetgebied voor Nederlandse mestproducten! Als EU nu eens een vergunning afgeeft voor Ranicure dacht ik dan is dat ook weer opgelost met die miereneukers!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Emsland Group

'Contractprijs moet met de markt mee omhoog'

Nieuws Aardappelen

Emsland keert kerstbonus uit na zware oogst

Nieuws Aardappelen

Areaal zetmeel in Duitsland slinkt voor derde jaar

Analyse aardappelen

Avebe trapt campagne af met uitdagingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden