Eigen foto

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

4 Augustus 2023 - Jurphaas Lugtenburg - 4 reacties

Voldoende vocht in de tweede helft juli en geen extreem warme dagen. Echt aardappelweer zou je denken. Maar, door laat poten en een droge periode hebben de aardappelen nog een inhaalslag te maken en dat is terug te zien in de verschillende proefrooiingen die deze week zijn gepubliceerd. Een conclusie kunnen we wel trekken: beregenen in de vroege aardappelen loont dit seizoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Vlaamse Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) kwam deze week met de proefrooiingen van de vroege rassen Amora en Sinora en het latere ras Fontane. Op het eerste gezicht zit er nauwelijks verschil tussen wat er in de laatste dagen van juli onder de planten zit. Uitzondering zijn de percelen Amora die beregend zijn. De gemiddelde opbrengst Sinora zit op 23 ton per hectare, Fontane 20,3 ton per hectare en niet beregende Amora op 20 ton per hectare.

Beregenen loont
Vijf percelen Amora zijn in de tweede helft juni en eerste helft juli drie of vier keer beregend met 20 tot 30 mm per keer. Bij die percelen zit de gemiddelde opbrengst op 46 ton per hectare. Het onderwatergewicht bij de beregende percelen Amora zit op 375 gram en bij de niet-beregende op 359 gram. Ook is er een groot verschil in afrijping. De afrijping van de beregende percelen zit tussen de 22% en 50%, terwijl de niet bergende percelen voor 60% tot 90% zijn afgerijpt.

Bron: PCA

De percelen Sinora groeien nog hard meldt PCA, met ruim 1 ton per hectare per dag. Dit ras staat ook veel groener met een gemiddelde afrijping op 13%. Voor eind juli zit de gemiddelde opbrengst van dit ras op 36 ton per hectare en daar zit de huidige 20 ton ruim onder. PCA merkt daarbij wel op dat we ruim een maand groei missen. Dit seizoen zitten we op gemiddelde 72 groeidagen tegen 106 in het meerjarige gemiddelde.

Fontane ruim onder gemiddelde
De percelen Fontane zitten ook ruim onder het meerjarige gemiddelde qua opbrengst met de 20,3 ton dit seizoen versus 33 ton in het meerjarige gemiddelde. Ook hier lopen de percelen achter in groeidagen. Gerekend naar 75 groeidagen zit de opbrengst in het langjarige gemiddelde ook rond de 20 ton per hectare. Overigens merkt het PCA op dat er weinig verschil zit tussen de eerder en later gepote Fontane's dit seizoen, evenals noord-zuid of oost-west ligging van de percelen.

Naast PCA kwam ook Aviko met de eerste proefrooicijfers. De gemiddelde opbrengst in week 30 zit in de cijfers van Aviko op 18 ton per hectare. Dat is een historisch lage opbrengst voor deze fase van het seizoen. Het aandeel aardappelen 50 mm op zit net boven de 40%. Een lage opbrengst en vrij grove aardappelen is in zekere zin een bevestiging dat er weinig tal aan de planten zit.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden